Правят мост между Свищов и Зимнич

Публикувано на пн, 15 Апр. 2019
1794 четения

Третият мост между България и Румъния ще е между Свищов и Зимнич, а символичните първи копки предстои да бъдат направени до десет дни. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Дубровник в края на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Цетрална и Източна Европа, известна като Инициативата “16+1”.
Макар подобно съоръжение да не съществува в интегрираната транспортна стратегия на България до 2030 г., още в края на март тази година бе заявена подобна възможност. Това стана по време на правителствена среща между България и Румъния в Букурещ, на която бе подписан Меморандум за разбирателство за изпълнение на съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав и за транспортната свързаност между двете страни. В документа са регламентирани изготвянето на предпроектни прочувания за местоположението на бъдещия трети мост, като обект са пет потенциални възможности. Това са Оряхово – Бекет; Никопол – Турну Мъгуреле; Свищов – Зимнич; Русе – Гюргево и Силистра – Кълъраш.
За изграждането на мост между Свищов и Зимнич се заговори още през 2012 г., заявено от кметовете на двата града. Сред предимствата на тази идея е, че в тази част на Дунав българският и румънският бряг са най-приближени и бъдещото съоръжение ще се намира по средата между другите два моста при Видин и Русе. Освен това мостът ще попада в центъра на Северния район за планиране.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново