Повишават заплатите на учителите и преподавателите във вузовете

Публикувано на пт, 23 окт. 2020
7282 четения

Средната възраст на учителите у нас е 48 години при нормална 41. До 10 години 38% от работещите ще са в пенсионна възраст, вместо нормалните 25%”, заяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва във форум, свързан с преодоляването на стреса сред педагозите.
Заради това Министерството на образованието е успяло да увеличи приема във висшите училища в педагогическите специалности, като тази година безплатни са станали направленията “Педагогика на образованието по…”, където е най-големият кадрови проблем в училищата, посочи министърът.
По думите му от следващата година ще се повишат заплатите не само на учителите, но и на университетските преподаватели, като асистентската заплата става 1300 лв., главен асистент ще получава 1400 лв., доцент – 1500 лв., а 1600 лв. ще вземат професорите.
Министър Вълчев подчерта, че на 1,3 млрд. лева възлиза ръстът на средствата само за учителските заплати за тази година. За сферата на образованието като цяло има безпрецедентно увеличение на средствата, които са в размер на над 700 млн. лева.
Неангажираността на учениците, агресивните родители и липсата на подкрепа са основните причини за стреса, на който са подложени преподавателите у нас
Това стана ясно от срещата във В. Търново, организирана от КТ “Подкрепа” и Синдикат “Образование”, в която участваха президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, д-р Юлиян Петров – председател на Синдикат “Образование”, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и експерти.
“Пандемията също повишава нивото на стрес при учителите. В Европа има рязко увеличаване на заразените с Ковид-19 – Чехия вече затвори училищата, където отбелязаха увеличение на заболеваемост 50 пъти. У нас не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. При 20% заболеваемост ще се действа локално, но за нас най-важно е децата от начален етап да учат присъствено”, коментира министър Красимир Вълчев.
Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов припомни, че учителите имат възможност да се пенсионират по-ранно чрез “учителския пенсионен фонд”, който дава възможност на педагозите да получават 3 години по-рано пенсии преди навършване на определената възраст. Ако не се възползват от това си право, могат да ползват добавка към пенсията си.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново