Постфактум узаконяват разкопаването на Старото военно училище

Публикувано на чт, 18 Апр. 2013
1696 четения

Част от разкопаването на Старото военно училище във В. Търново за новите водопроводи е незаконно, констатираха общинските съветници от постоянната комисия по общинска собственост към ОбС.
Дълбоките 10-метрови траншеи, изкопани от багерите, са в парцели общинска собственост и са за напълно нова улица, която не фигурира в одобрения план на терена през 2002 г. Според разработката на проф. Никифоров улица е трябвало да има през част от собствеността на Военния архив. От ДА “Държавни архиви” категорично отказват да дадат срещу отчуждение или с право на преминаване каквато и да е било част от собствеността си в Старото военно училище. Това налага частична промяна на регулационния план със заличаване на улицата и създаване на нова алея, през която да минат подземните комуникации – ВиК, ел, газификация, обясни на общинските съветници инж. Валентина Миткова, началник на отдел “Териториално развитие” в Общината. Изкопите зад Архива вече са направени преди ОбС да даде съгласието си за регулационната промяна, стана ясно от заседанието на комисията.
Инфраструктурата в Старото военно училище е морално остаряла. Този проект е отречен от всички великотърновски архитекти, коментира общинският съветник Николай Илчев.
Междувременно стана ясно, че специална комисия, оглавявана от зам.-финансовия кмет Снежана Данева, ударно търси сгради, където да бъдат изместени Общинската данъчна служба, социалните и Бюрото по труда. Сградите, в които държавните институции сега се помещават, ще бъдат съборени.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново