Посланикът на Швейцария Мюриел Коен се срещна с кмета инж. Даниел Панов

Публикувано на вт, 15 сеп. 2020
117 четения

Нейно Превъзходителство Мюриел Коен, посланик на Швейцария в нашата страна, посети В. Търново. Тя се срещна с кмета Даниел Панов, за да обсъдят теми, свързани с управлението на българските общини и швейцарските кантони. Двамата водиха разговори за политиката на местната власт в двете страни. Обсъдени бяха и даренията, които са пристигнали от различни фондации в областта на здравеопазването през изминалите години.
Панов припомни, че през 2018 г. България получи дарение от Швейцария за около 90 общини. Тя беше под формата на техника за борба със стихийни бедствия и аварии.
“За мен е чест да посетя този град с богата история, който е бил столица на България и където е създадена първата българска конституция. Искам да изкажа задоволството и увереността си, че с нашата съвместна работата ще помогнем не само на централната, но и на местната власт, включително и на В. Търново. Доскоро си партнирахме много добре по линия на програмата за сътрудничество. Тя приключи през 2019 г., но сега финализирахме програмата за екологосъобразно обезвреждане на пестициди в България. В нея са включени редица общини, сред които и В. Търново. Част от програмата е и екологосъобразното събиране на битовите отпадъци. Другата сфера на сътрудничество е програма “Домино” за дуалното и професионално обучение в училищата и образователните институции. Н. Пр. Коен припомни, че първият транш към България беше в размер на 76 млн. швейцарски франка. Вторият се очаква да е дори по-голям, но все още не е ясна точната сума. Крайното решение за него зависи от европейските власти, водещи преговорите с Швейцария, която не е член на Евросъюза.
“От тази програма можем да очакваме много неща за В. Търново. Вече водихме разговори за провеждане на обучение в детските градини и училищата за разделно събиране на отпадъците. Говорихме също за обучение на доброволчески формирования за борба с бедствия и аварии, обучение на реставратори на стари сгради и паметници на културата, както и предприемане на реални действия”, каза кметът на В. Търново. Панов сподели, че на заседание на Съвета по децентрализация на държавното управление, чийто зам.-председател е той, е била поискана актуализация на плана за действие по децентрализацията на страната. В България вече са постигнати много неща по линия на местната власт и Националното сдружение на общините. “Ние ще продължим да отстояваме финансовата децентрализация и двата процента подоходно облагане, възлагането на ангажименти на местната власт без финансово обезпечаване и ред други неща”, подчерта Панов. Именно във връзка с тази децентрализация може да е и обучението със средствата, които се очакват по втория транш.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново