Политологът проф. Тодор Галунов: “Проблемът на новия Общински съвет във В. Търново ще е липсата на опозиция”

Публикувано на пт, 8 Ное. 2019
1232 четения

– Г-н Галунов, как ще коментирате кампанията и резултата от местните избори във Велико Търново?
– Резултатът беше очакван. На практика във В. Търново имаме запазване на същото политическо статукво – остана същият кмет, почти идентична с предишния мандат е и фрагментацията на Общинския съвет.
Кампанията и резултате показват, че се получи доста голяма разлика мeжду двамата основни кандидати Даниел Панов от ГЕРБ и Весела Лечева от БСП. Причините за това са няколко. Първо – явно е, че ГЕРБ запазва своето териториално превъзходство. Освен това, те заложиха на направеното, а опозицията не успя да намери слабите точки и да посочи това, което не е направено.
БСП доста късно обявиха своята кандидатура. При тях сякаш до последния момент нямаше яснота относно типа кандидатура и относно конкретното лице, което много скъси времето им за кампания. Червените разчитаха само на месеца преди изборите, докато ГЕРБ започнаха да водят своята кампания много по-рано. Случилото се с БСП е един типичен вариант, при който, ако кандидатурата се покаже в последния момент, се намалява възможността за персонални атаки срещу нея, но се губи времето за реална кампания. В практиката има много случаи, които показват, че късното оповестяване се оказва пагубно.
– Как останалите двама кандидати се вписаха в надпреварата?
– Вписаха се според реалните си политически възможности в момента. Резултатите на Милен Михов и Калоян Янков са в рамките на очакванията. Мисля, че трудно можеха да направят повече. Фактът, че техните формации успяха да вкарат по трима съветници, до голяма степен оправда техните кандидатури. Съпоставката между Михов и Янков и двамата по-силни кандидати – Панов и Лечева, показва много ясно, че в практиката мажоритарната система дава подобен ефект. Тоест, когато третият, четвъртият и петият кандидат се представят не много силно, това отваря пътя на другите двама кандидати и до голяма степен създава възможност всичко да се реши още на първи тур. Това е много показателно и обяснява защо в тези избори имаше шест кандидати. Сякаш партиите започнаха да разбират, че мажоритарната система стимулира двуполюсния модел. В листата за общински съветници системата е пропорционална, там всеки глас има значение за процента съветници, който после ще се получи, докато при мажоритарната система победителят е един.
Чисто политически тези избори показаха, че на места много от управляващите от ГЕРБ трудно могат да бъдат победени, включително и в община Велико Търново, с досегашните послания и методи. Тук не успя да се осъществи и вариантът, който го имаше в други общини – всички да се съюзят срещу ГЕРБ. На тези избори липсваше големият дебат за Велико Търново. Това се дължи на прекалено голямата борба за преференции и тези големи вътрешнопартийни битки по този въпрос. Не стана ясно как градът ще се развива в следващите 4 години, една сравнително скромна кампания без нови идеи.
– Преференциите отново са една от най-обсъжданите теми и на тези избори…
– Когато даден закон се променя няколко пъти, това е в интерес на твърдите електорати на партиите, които на големите партии са най-много, както и на тези лица, които гласуват много ясно за себе си осъзнато и нямат проблеми с дилемата. Когато законът се променя така често, сякаш лицата, които се колебаят и не се интересуват много от избори, до голяма степен се разколебават още повече, защото на много от тях не им е ясна самата процедура. Това прословуто квадратче “не подкрепям никого” сякаш също изигра лоша шега на избирателя.
Новият вариант на преференциалния вот, при който имаше промяна и кандидатите бяха вписани не със своите номера 1, 2, 3, а със 101, 102, 103, сякаш допълнително обърка българския избирател и показва защо са толкова много невалидните бюлетини. За по-грамотния избирател е ясно защо е тази промяна, но за много хора това е проблем. Това беше кампания, в която изключително много беше заложено на преференциите, и в един момент беше засенчена другата кампания. Оказа се, че участниците в отделните листи, агитирайки за себе си в тази предизборна суматоха на моменти, сякаш позабравиха да кажат, че гласът е реално валиден, когато се подава и за партията. Това беше особено важно да знаят хората, които не харесват партията, но искат да гласуват за личност, която тя издига за съветник. Това доведе до факта, че има много бюлетини, в които има преференция, но не е посочена партията.
– В новия Великотърновски общински съвет влязоха няколко формации. Как ще повлияе това на работата му?
– Общинският съвет е доста фрагментиран, но това ни е добре познато от предходния мандат. Това не е толкова страшно. Постоянното мнозинство ще се изгради от ГЕРБ и някой от тези партии, които прескочиха бариерата. От това, което виждам, няма проблем ГЕРБ да имат стабилно мнозинство в Общинския съвет, дори свръх стабилно, защото, освен БСП със своите 7 съветника, не виждам коя друга формация ще се позиционира като трайна опозиция. Имаме един местен парламент, в който проблемът ще е липсата на силна и ясна опозиция. Но тази схема и до сега доминираше в община Велико Търново.
– В областта падна само един кмет, този в Златарица…
– В областта също се забелязва запазване на статуквото, но ако в община В. Търново резултатът е много добър за ГЕРБ, то в рамките на областта се вижда и другата тенденция, че има баланс между двете основни политически сили. В останалите общини превесът на ГЕРБ не е много голям. В Сухиндол, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица статуквото между БСП и ГЕРБ се запазва. Ако наложим резултати от областта върху едни бъдещи парламентарни избори, можем да направим извода, че почти би имало равновесие между двете най-големи политически формации.
– В национален план какво показаха тези местни избори?
– Показаха, че ГЕРБ все още е първа политическа сила, че има някакви идеи за политическа промяна, но за нея повече се говори, отколкото се случват. В управляващия елит не виждам една тревога, че може би тези избори са само един сигнал за бъдещи промени.
Цифрите обаче показват, че властта, статуквото е достатъчно стабилно и че възможни политически промени са възможни, но те няма да се случат веднага. Освен това се видя, че доминацията на ГЕРБ и БСП се пропуква. Показаха го градове като Пловдив, Варна, Ямбол. Дори битката в София не беше между БСП и ГЕРБ, а беше битка между няколко политически формата срещу ГЕРБ, подкрепен от СДС.
Изборите показаха, че сякаш българският избирател иска някаква политическа промяна, но идеята за тази промяна не е много избистрена и не е ясно дали става дума за промяна като партийна нагласа, или за начина на провеждане на отделните политики.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново