Подготвят мерки за овладяване на кризата с цените на тока и горивата

Публикувано на ср, 22 сеп. 2021
797 четения

До края на седмицата или най-късно в началото на следващата ще бъдат обявени мерки за овладяване на кризата с цените на тока и горивата. Това заяви във В. Търново служебният премиер Стефан Янев. Той подчерта, че у нас енергопроизвеждащата система е била системно неглижирана в последните десетина и повече години. За това е необходимо да се проведе дебат за бъдещето на цялата енергийна система, тъй като за решаването на тези въпроси са необходими и дългосрочни мерки.
Относно критиките на бившия премиер Бойко Борисов за скока на цената на тока служебният министър-председател заяви, че не трябва да се коментират думите на представители на политически партии, които на практика са в предизборна кампания. “Нормално е да има критика. Много пъти съм го казвал, че разчитаме на критиката, когато е градивна и търсим решение. Относно цените на тока ще се опитаме да вземем някои неотложни решения, каквито са възможни в момента, но това е проблем, който на практика е в цяла Европа. Започваме от критиката на европейската политика по отношение на “зелената сделка” и всичко, което се говори от години. Всички европейски политици са притеснени от цените на тока и си търсят нестандартни решения”, заяви Стефан Янев. Той уточни, че правителството ще търси нестандартни решения в рамките на ЕС, но също така са длъжни да намерят решение в националната сфера на енергетиката, така че цените да бъдат поносими и да не пречат на бизнеса и неговото развитие.
Служебният премиер заяви, че по данни на Министерство на финансите и по-добрата събираемост в хазната очакванията са, че приходите в държавния бюджет ще бъдат по-големи от заложеното. И уточни, че има достатъчно буфери и държавата няма намерения да повишава данъците, каквито обвинения бяха отправени малко по-рано към служебния кабинет. “Икономиката е в подем и се развива здравословно, като изключим този факт на повишаване на цените, които засягат най-много хората от т. нар. малки и средни предприятия, които имат най-малка гъвкавост. Първоначално това, което получихме като сигнал от по-сериозната индустрия и енергоемки производства е, че не е толкова сериозен проблемът при тях. Разбира се, че е проблем, но специално за тези, които обработват и произвеждат метали, те не са най-остри. Това е така, защото цената на енергията се вдигна, но и цените на металите се вдигнаха повече. Винаги е въпрос на баланс, утре пазарът може да е обратен. За това нека не бързаме да правим категорични внушения и оценки. Това, което забелязваме в момента, е, че българската икономика се възстановява и нещата вървят в положителен тренд, както и световната икономика от миналата година насам”, каза още Стефан Янев. Той подчерта, че усилията на изпълнителната власт са насочени към създаването на условия този тренд да се запази и икономиката да продължи да се развива.
По време на срещата в старата столица служебният министър-председател е обсъдил с кмета Даниел Панов, който е и председател на УС на НСОРБ, някои от проблемите, пред които са изправени българските общини. В тази връзка в следващите две седмици предстои да се проведе съвместна среща за разговори по част от тези въпроси.
По повод Независимостта служебният премиер заяви, че само свободните хора могат да бъдат независими. “Това е денят, в който България е придобила статута на независима държава – равноправен член на международната общност, статут на държава, която може сама да се грижи за собственото си бъдеще и да определя в каква посока да върви. Затова е нашата признателност към нашите предци, които са положили усилия да го имаме този ден. Нека не забравяме, че Независимостта е също отговорност и един процес, който е постоянен и който ни задължава ние, като съвременици, да се борим за правата и свободите си, да ги отстояваме, защото това е начинът, по който България може да бъде силна и успешна”, каза още премиерът Стефан Янев. Визитата му в старата столица завърши с посещение на църквата “Св. 40 мъченици”.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново