По-скъпа вода ще плащаме от 1 януари

Публикувано на вт, 11 Дек. 2018
4223 четения

В. Търново е сред градовете, в които се очаква поскъпване на водата от 1 януари 2019 г. Това показват данните в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който предстои да бъде подложен за обществено обсъждане на 17 декември.
Преди регулаторът да се произнесе окончателно, ще изчака обявяване на данните за поскъпването на живота в страната. Основна част от формулата за определяне на цената на водата е инфлацията, а другата компонента са инвестициите на водните дружества. Според предварителния доклад на КЕВР периодът, за който следва да се приложи инфлацията за В. Търново, е от август до октомври, а предвиденото поскъпване е минимално – от 2,45 лв./куб.м с ДДС на 2,498 лв./куб.м. По данни на регулатора, въпреки увеличението, крайната цена за битовите абонати остава под социалната поносимост. Това ще е второто поскъпване в рамките на няколко месеца за болярите, след като от 1 август ВиК “Йовковци” въведе новите цени, одобрени от КЕВР съгласно изготвения бизнес план на дружеството за периода 2017-2021 г.
Догодина с нови цени на водата ще са и бургазлии, като ги очаква шоково поскъпване с 27 ст. за кубик, който става 2,997 лв. В София увеличението е с 23 ст. или 2,585 лв./куб.м. За Варна регулаторът планира качване на цената до 3,097 лв. при 2,974 сега, а в Пловдив увеличението е от 2,20 на 2,216 лв. за кубик. По-високи цени ще има още в Силистра, Смолян, Русе, Перник, Шумен, Сливен, Ямбол, Добрич, Брацигово, Габрово, Плевен, Благоевград и др.
От КЕВР уточняват, че въпросните изчисления за промяна в цените са направени въз основа на данните за инфлацията до октомври. С обявяване на новите данни за ноември може да има други стойности, които ще са окончателни и ще влязат в сила от 1 януари.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново