Пламен Орешарски: “Безработицата и ниските доходи трябва да са основна грижа на бъдещото правителство”

Публикувано на вт, 7 май 2013
257 четения

Пламен Орешарски се срещна с кандидатите за народни представители от листата на “Коалиция за България”.

Безработицата и ниските доходи са най-острите въпроси на социално-икономическото ни развитие. Това обяви във Велико Търново Пламен Орешарски, който e номиниран от “Коалиция за България” за бъдещ министър-председател на България.
“Една част от нашите съграждани, дори и да имат работно място, остават в графата работещи бедни. Затова в програмата ни ключов акцент е развитието на икономиката. С по-добър бизнес климат и с допълнителни стимулиращи мерки се надяваме в следващия мандат да успеем да обърнем тенденциите и да изведем страната на пътя на икономическия растеж”.
Орешарски е категоричен, в последните няколко години основен проблем е силното влошаване на инвестиционния климат, не само заради външни фактори, но и вследствие на неадекватна вътрешна политика. По отношение на данъчната система Орешарски заяви, че е важно да се възстановят практики, компрометирани по време на управлението на ГЕРБ.
“Връщането на ДДС чрез предефиниране на действията на НАП. Развитие на контролните функции на НАП, разследващи съмнителен контингент от фирми и фокусиране на вниманието само върху тях, а не върху всички, каквато е практиката сега”, каза още Пламен Орешарски. По отношение на Данък общ доход управленската програма на БСП предвижда нулева ставка върху минималната работна заплата, като елемент на солидарност в тези трудни времена. “Оставам привърженик на пропорционалното ниско облагане на доходите, но това не засяга останалите данъци – корпоративен, ДДС”, добави Орешарски.
Той сподели, че е умерен оптимист за Европейския съюз. “Европа ще намери механизми, за да коригира дисбалансите. За съжаление през последните години Европа върви на различни скорости. Както нашата страна, така и останалите страни, не само от южната периферия, трябва да се борим за по-балансиран подход с оглед да осигурим изпреварващо и догонващо развитие, каквито са всъщност целите на самата общност. За нас си струва да влезем в еврото, но не бива да абсолютизираме самоцел, защото при определени условия може да се окаже много скъпо”, заяви бившият финансов министър.
При посещението си в района Пламен Орешарски се срещна с кандидатите за народни представители от листата на “Коалиция за България”, с кметове и общински съветници от областта, както и жителите на Свищов.
Весела КЪНЧЕВА
сн. В. АТАНАСОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново