Пламен Маринов: Със създаването на избирателен район “Чужбина” сънародниците ни зад граница също ще имат свои представители в парламента

Публикувано на пн, 5 юли 2021
329 четения

Българите, живеещи зад граница, нямат свое представителство у нас, а държавата ни няма практическа комуникация с тях – все едно не се интересува от тези свои граждани. Такива впечатления сподели вторият във великотърновската листа на “Републиканци за България” Пламен Маринов при една от предизборните си срещи в старата столица. Маринов, който е философ по образование и мениджър по професия, добре познава имигрантския живот, тъй като близо десет години е живял и работил в чужбина.
До момента българите зад граница са най-големият външен инвеститор у нас, крайно време е отношението на държавата да се промени, убеден е Маринов.
“Освен че от личен опит познавам имигрантския живот, комуникирам и с много хора, живеещи в чужбина. Някои от тях дори в момента са си в България за лятото. Знам добре с какво се сблъскват ежедневно и колко трудно е дори да се свържеш с наши представителства, да не говорим за съвет или помощ”, сподели Пламен Маринов.
По думите на кандидата за народен представител, “Републиканци за България” имат най-адекватната политика по отношение на сънародниците ни в чужбина.
Държавата да бъде проактивна в приобщаването им с предвидените нови културно-информационни центрове в най-големите български общности по света, изнесени консулски посещения в българските общности, засилване на връзката на българите с консулските ни представителства, създаване на обществени съвети към дипломатическите и консулски служби. Това са само някои от разписаните в управленската програма на “Републиканци за България” стъпки, за които от партията ще настояват в следващия парламент.
Създаването на 32 Многомандатен избирателен район “Чужбина” ще позволи на сънародниците ни да избират свои депутати в Народното събрание и това е нещо съвсем логично, убеден е Пламен Маринов. Чрез тази предвидена от “Републиканци за България” мярка те ще бъдат свързани с процесите в родината си, ще получат реално политическо представителство и ще имат възможност да поставят ефективно проблемите си пред българските институции.
Важно е също така хората с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, каквото право в момента те нямат. Така съответната общност ще може да има глас в българския парламент.
Изключително полезен ход е и предвиденият в програмата на ПП “Републиканци за България” Вазов институт, който, следвайки успешния модел на институтите “Гьоте” и “Сервантес”, ще има за цел да работи за съхраняването, развитието и популяризирането на българския език и култура в чужбина.
Наред с планирания специален фонд за финансиране проектите на българските общности в чужбина това би довело до приобщаването на огромния брой български граждани, от които в момента държавата почти не се интересува, макар да са огромен актив за страната ни, категоричен е Пламен Маринов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново