ПИК на НОИ вече се заявява и с мобилен електронен подпис

Публикувано на ср, 2 Дек. 2020
179 четения

Издаването на персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт (ПИК) по електронен път вече се заявява чрез нова услуга и подписване с електронен подпис през мобилни устройства/телефони. Електронната услуга на институцията изисква наличие на смартфон с инсталирано приложението на “Евротръст Технолъджис” АД за подписване с мобилен квалифициран електронен подпис, което може да бъде изтеглено от Google Play или App Store.
Програмният продукт на НОИ е достъпен на интернет страницата на института в рубрика Е-услуги/Издаване на ПИК по електронен път. Към него са публикувани както кратко ръководство за издаване на ПИК по електронен път, така и инструкция за квалифицирана идентификация на лица през мобилното приложение.
С помощта на ПИК могат да се ползват редица електронни, справочни и административни услуги в интернет страницата на НОИ. Притежатели на ПИК са над 1,5 милиона български граждани, които чрез него и без да посещават офисите на институцията, могат да получат персонални справки, които са свързани с достъп до личните им данни. С него могат да следят осигурителния си статус и дали работодателят им начислява дължимите осигуровки. Ако им предстои пенсиониране, потребителите могат да проверят наличната информация за натрупания си осигурителен стаж и доход, както и да изчислят прогнозния размер на пенсията си. В случай че са останали без работа или са в отпуск по болест или по майчинство, чрез своя ПИК лицата могат дистанционно да следят дали им е отпуснато полагащото им се обезщетение и дали същото е изплатено. Освен това имат възможността да проследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в осигурителния институт.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново