Петко Тюфекчиев, собственик на заведение: “С решението за затваряне на държавата искаме ясни мерки в подкрепа на хората”

Публикувано на ср, 25 Ное. 2020
5977 четения

“Искаме в момента, в който се каже, че се затваря държавата, насреща да има съответните мерки в подкрепа на хората. А не да пращаме служителите си на борсата, да кандидатстваме по разни мерки и т.н., които се доказа, че не работят. Нека бъде така както е в другите държави – затварят бизнеса и моментално превеждат на работниците съответните обезщетения за това, че не работят заради ковид. Ние не искаме на нас да ни превеждат пари, а да ги дадат на хората, които остават без работа.
Случващото се в момента у нас е трагедия. Плащаме хиляди левове за осигуровки и в същото време веднъж не можем да получим помощ от държавата, която ни затваря, за да платим на работниците си”, заяви Петко Тюфекчиев. Според него управляващите трябва да мислят в перспектива и за хората, защото след края на пандемията работещи в бранша няма да има.
“При положение че човек има трудов договор и затварят обекта, в който работи, нека държавата да излезе с решение и да определи всеки човек какви пари ще получи, за да може да оцелее. Примерно да плати 80 % от заплатата, на която се осигурява, както е в другите европейски държави. Всичко останало е несигурност и на принципа – който оцелее, както в момента е в здравеопазването. Аз ще запазя разноса на храна, ще задържа персонала, но какво се случва с останалите обекти и утре дали ще могат отново да заработят? При извънредното положение някак си издържахме два месеца, но зимата без ясна визия занапред няма как да се случи”, посочва Петко Тюфекчиев.
Весела БАЙЧЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново