Петър Кънчев, водач на листата на СДС в 4 МИР – Велико Търново: “Да си добър управленец не зависи от възрастта, а от умението да чуваш хората и да защитаваш правата им”

Публикувано на чт, 9 май 2013
473 четения

Петър Кънчев е кмет на с. Дъскот от година и половина, опитът му е свързан пряко с работата в местното самоуправление. Като едно от младите лица на СДС, той е уверен, че има какво да направи и в бъдещото Народно събрание. Иска да докаже, че да си добър управленец, не зависи от възрастта, а от умението да чуваш хората, да си съпричастен към проблемите им и да защитаваш правата им.
Обича риболова и природата. Завършил е колеж в Испания и Академия по езиците, владее испански и английски. Не е семеен.

– Има ли носталгия към синята идея сред жителите на област Велико Търново?
– Да, усещам го в хората, с които се срещам. За това сега е моментът млади хора като мен да обновят СДС и да върнат вярата в автентичната синя партия на България. Ние сме млади, амбициозни, не сме свързани по никакъв начин с Държавна сигурност. Жителите на областта много се радват на моя избор, защото родът на баща ми е от Свищов, роден съм в Полски Тръмбеш, живея в Павликени, избран съм да представлявам всички. Нося в сърцето си по малко от всички тези места и искам достоен живот за хората. На 24 години съм и усещам желанието за ново начало сред младежите.
– Младите българи бягат от страната, а ти се завърна от Испания, защо?
– В Испания живях осем години. Там завърших колеж, висша степен по испански език, и английски владея, но аз съм си българин. Не исках да оставам там, а само да почерпя опит, да видя как работи демокрацията. Прибрах се в България с едно ново и различно виждане, вярвам, че хората първо в Дъскот, а после и в другите насели места видяха, че имам различен поглед.
Испания ме научи да бъда честен, да имам приятелски отношения с хората, да си поставяме обща цел с тях и да я изпълняваме. Когато всички имаме една цел, обществото е задружно, а не както в България – дори двама братя могат да се противопоставят един на друг. Като нация трябва да сме единни, а не да се разделим на 86 различни партийни принадлежности.
– Какво СДС предлага днес на българите?
– СДС им дава реален шанс, гарантира им защита на ценностите, които произлизат от демокрацията. Това са неприкосновеност и свободно слово. Ние сме гарант, че политическият модел ще се промени с млади хора, които са неопетнени като мен.
– Кое е основното в програмата на СДС?
– Ние имаме десет стъпки, които ще променят България. Много е важно да се запази плоският данък, той е гарант за събираемост, защото, ако има прогресивен данък, това може да доведе до една класова омраза, която е крайно нежелателна. СДС настоява да се премахне минималната работна заплата, за да не се изнудва бизнесът по този начин, а да се въведе минимално почасово заплащане по браншове. Изключително важни са образованието и науката, които в последните години бяха загърбени в България. В програмата ни е заложено двойно увеличаване на бюджета за тези две сфери, които трябва да изградят кадрите за бъдещата работеща икономика, за да поведат България към по-добри перспективи.
Всички са недоволни, срещу монополите са, много е важно да се премахне този в здравната каса. СДС е и за въвеждането на свободен енергиен пазар.
Крайно време е да се спре административно-полицейският натиск върху средния и малкия бизнес, които бяха унищожени в последните години. Това може да се получи с премахване на строгите лицензионни режими и облекчаване на административните пречки.
СДС ще настоява в следващите години да се свика Велико народно събрание и да се направят необходимите промени в конституцията, която по един или друг начин сега защитава определени кръгове от хора, които през последните 23 години управляват държавата ни.
– Какво ти казват хората в Дъскот?
– Имат различни виждания за моята кандидатура. Едната половина от жителите на селото имат огромно желание да гласуват за мен, защото знаят, че ако ме изберат за народен представител, ще помогна много. Другата половина не искат да ставам народен представител, защото, ако отида в парламента, ще трябва да напусна поста си. Радвам се на колебанието, то е показател, че съм си свършил добре работата.
– Съвсем малко остана до 12 май, какъв е призивът ти към българите?
– Искам да бъдат разумни, да осъзнаят, че ние сме готови да осъществим промяната. Моята кандидатура го показва ясно и недвусмислено. 10 е верният номер в бюлетината.
Весела КЪНЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново