Панов начело на българската делегация на Срещата на върха на балканските градове

Публикувано на ср, 31 ян. 2024
401 четения

Кметът на Велико Търново Даниел Панов ръководи делегацията от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, която участва в Срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40. Форумът на кметовете се провежда в албанската столица Тирана. Във фокуса на обсъжданията са европейската и глобалната перспектива за Югоизточна Европа. Конференцията бе открита от президента на Албания Байрам Бегай.
В българската делегация участват Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, заместник-председателите Донка Михайлова – кмет на Троян, и Иво Димов – кмет на Димитровград, кметът на Столична община Васил Терзиев, кметовете на Сливен – Стефан Радев, Карнобат – Георги Димитров, Карлово – Емил Кабаиванов и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Българските участници взеха участие във всяка една от различните тематични дискусии в рамките на програмата.
В своето изказване Даниел Панов подчерта, че форумът е ясно доказателство за потенциала на сътрудничеството между местните власти от региона и категорично демонстрира техния ангажимент за просперитета на Балканите. Той посочи, че културното сътрудничество е важен аспект на това партньорство и има много голяма роля за развитието на културното многообразие и сближаване на гражданите на съседните държави.
„Велико Търново е историческата и духовна столица на България. Ние ясно осъзнаваме, че културата и историята не са просто отражение на нашето минало, а сила, която формира нашето настояще и бъдеще“, заяви Даниел Панов. Кметът на старопрестолния град изтъкна, че на процесите в културата трябва да се гледа като на основен генератор на инициативи, водещи към сближаване, взаимно опознаване и обогатяване с идеи и опит. Много от градовете и общините в региона са превърнали своето историческо и културно богатство в катализатор на икономически растеж и благополучие за гражданите, подчерта Панов. Кметът на Велико Търново предложи в рамките на следващата Среща на върха да се обмисли организирането на изложение за представяне на възможностите на всяка от общините в Мрежата на Балканските градове В40. Това би допринесло за  по-доброто опознаване на членовете, подобряване на връзките между тях и развитие на нови партньорства.
Сред темите, обсъждани по време на форума, бяха управление и реакция при кризи, нуждата от по-добра транспортна свързаност на Балканите за задълбочаване на сътрудничеството както между държавите, така и между градовете, партньорството между местната власт и бизнеса като фактор за създаването на притегателни условия за стабилни инвестиции, използването на технологиите в управлението на градовете, развитие на образованието и младежките политики и др.
Мрежата В40 обединява 55 града на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа.

Снимки: НСОРБ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново