Паметна плоча на освободителите и опълченците възстановиха от ВМРО

Публикувано на нд, 13 Окт. 2019
347 четения

Месец след като при почистване активистите от ВМРО – Велико Търново, откриха в обрасъл и занемарен терен счупена плоча, свързана с посрещането от самоводчани на руските освободители и българското опълчение, водени от ген. Гурко, днес воеводите изпълниха поетия тогава ангажимент. По тяхна инициатива паметната плоча бе възстановена, а районът около паметника – почистен. В църковния храм «Св. Ирина» в Самоводене бе отслужен водосвет за благослов, успех, здраве и живот, след което бе осветена и паметната плоча. На освещаването присъстваха поддръжници и симпатизанти на ВМРО от Самоводене и Ресен, както и родолюбиви българи, тачещи историческата родова памет.

Като потомък на опълченците Йорго Радов и синът му Димитър Радов, местният краевед Стефан Радов разказа някои исторически подробности за организирането и пътя на руските войски и техните български водачи по пътя им за освобождаване на старопрестолно Търново. А в знак на почит към героизма на българските опълченци театралът-самодеец Кръстю Димов рецитира прочувствено Ботевото стихотворение «Жив е той, жив е!».

За възстановяването на парка около Чешмата на освободителите и поддържане на чистотата в района предстои още много работа, но воеводите са поели инициатива да се случи. Следващото, което предстои, е да бъде поставен контейнер за отпадъци, като за това съдействат и кметовете на Ресен и Самоводене.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново