Отпуснати са 43 хил. лв. за ремонти на военните паметници в областта

Публикувано на ср, 13 Февр. 2019
88 четения

????????????????????????????????????

Областната комисия „Военни паметници”проведе редовно заседание в Областна администрация Велико Търново. Заседанието бе открито от председателя на комисията проф. д-р Любомира Попова и Радослав Симеонов – главен експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната. На срещата присъстваха и заместник областният управител Ивета Кабакчиева и Живко Костадинов – началник на сектор „Военни клубове“ ТО – Варна и всички членове на комисията.

По време на заседанието бе обсъдено предложение на Община Стражица за включване в Областния регистър на военните паметници и картотеката на военните паметници на пет военни паметника. Обсъдено беше и предложение на Община Златарица, за ремонт на паметника „Майка България“ в гр. Златарица.

Комисията обсъди и предложение на Венелин Иванов от инициативен комитет за изграждане на паметник на първия български генерал – търновеца Сава Муткуров.

Иван Коев, председател на „Съюза на ветераните от войните“, запозна присъстващите с направеното от него предложение да бъде извършено проучване за област Велико Търново на военни паметници в населени места без жители или с по няколко жители. Неговото предложение е тези паметници да бъдат обследвани, реставрирани, да се обнови инфраструктурата около тях и да бъдат чествани при съответните поводи.

По време на заседанието беше предоставена и информация на отпуснатите средства от Министерството на отбраната за мероприятия и ремонт на военни паметници на територията на област Велико Търново. С постановление ?157 от 30 юли 2018 г. и с постановление ?253 от 22 ноември 2018 г. за общините на територията на областта са отпуснати 43 хил. лв.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново