Отново търсят купувач на Интерхотела

Публикувано на пн, 14 сеп. 2020
3370 четения

След поредни неуспешни опити за продажба на четиризвездния “Интерхотел Велико Търново” той отново е пуснат за продажба. Тя е насрочена за 19 октомври и ще се проведе чрез пряко договаряне съгласно чл. 718 от Търговския закон, а не чрез таен търг, каквато процедура беше обявена на два пъти т.г. Началната цена при водене на преговорите е 17 996 832 лв., определена от събранието на кредиторите на “Интерхотели” АД, проведено на 27 юли т.г. Условието за участие в процедурата е кандидатите да платят задатък в размер на 10 % от обявената начална цена за водене на преговори, т.е. 1 799 683 лв.
Имуществото, предмет на осребряване, включва поземления имот, който е с площ от 14 506 кв. м заедно със сградата на хотела, простиращ се на 4900 кв. м и състоящ се от четири блока. Към него вървят и просторният нощен бар и гаражите извън основната сграда. Имуществото е включено в масата на несъстоятелност на “Интерхотели” АД. Върху него има учредена договорна ипотека в полза на “КТБ” АД. В обявлението на синдика на дружеството е посочено, че имотът е предмет на договор за управление и отдаване под наем от 18.10.2016 г. със срок от 3 г., след което е сключен анекс към него, въз основа на който договорът е със срок от 5 г., считано от датата на изтичане на първоначалния срок.
През февруари т. г. “Интерхотел Велико Търново” бе обявен за продажба за близо 25 млн. лв. След като никой не се яви на търга, проведен в кантората на синдика в Русе, през май той отново беше пуснат за продан за близо 20 млн. лв., но отново нямаше кандидати.
Луксозният за времето си хотел в сърцето на В. Търново е построен през 1981 г. по проект на известния български архитект Никола Николов. След приватизацията “Грандхотел Велико Търново”, заедно с бившата резиденция на Тодор Живков в Арбанаси, стават собственост на Илия Павлов чрез компанията “Мултигруп”. По-късно е купен от ловешкия бизнесмен Георги Георгиев. От октомври 2015 г. “Интерхотел Велико Търново” е собственост на акционерното дружество “Интерхотели” АД с адрес в Плевен, които по-късно бяха обявени в неплатежоспособност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново