Отложиха гласуването на бизнес плана на “Паркинги и гаражи” за новия ОбС

Публикувано на пт, 20 Сеп. 2019
139 четения

Бизнес програмата на “Паркинги и гаражи” бе отложена за обсъждане от следващия Общински съвет във В. Търново. След кратки престрелки помежду си с 31 гласа “за” местните парламентаристи от различни политически групи се обединиха около идеята да не я гласуват. Повод за пререканията станаха някои от предложенията в бизнес програмата на общинското дружество за периода 2020-2022 г. В нея е предвидено обособяване на нова зона за платено паркиране на площада пред читалище “Искра” и ул. “Мармарлийска”, увеличение на платените места за паркиране от 593 на 655, изграждане на платен паркинг на територията на Старото военно училище и др.
От трибуната зам.-кметът проф. Георги Камарашев заяви, че един от начините за справяне с проблемите с паркирането в старата столица е обособяване на допълнителни платени места. Като пример посочи, че на една от централните улици от години има паркирана кола с ремарке, която макар и да има всички стикери, не е в движение и заема места, които биха могли да се използват от гражданите.
“От името на групата на “БСП за България” от началото на мандата досега винаги сме били против зоните за платено паркиране. Ние сме категорично против и срещу увеличаване на работното време на сините зони, защото досега за тези 8 г. не се направи нищо за живеещите. На практика в бизнес програмата са посочени места, които в момента се използват от гражданите, и ние няма как да подкрепим нещо, което е против интересите им”, заяви Петко Тюфекчиев.
“Да печелим пари, не е най-важното нещо, а това да направим В. Търново удобен за живеене, за движение и паркиране град. Съгласен съм с колегите, че не бива да се удължава времето на зоната, но най-важният въпрос е какво предлага бизнес планът – да се вземат свободни места за паркиране и да се вкарат в платени места, без да има алтернатива къде на друго място ще могат да паркират гражданите”, посочи д-р Мавроди Калейнски от Реформаторския блок. Председателят на ОбС Венцислав Спирдонов предложи от бизнес програмата да отпадне заложеното разделение на гражданите – местни или приходящи, които да заплащат по различни тарифи и времеви планове. Второто му предложение беше вместо платен паркингът в Старо военно училище да бъде безплатен.
След кратката дискусия по предложение на Стоян Витанов точката беше отложена.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново