От водоснабдяването, състоянието на храма и сигурността се оплакаха жители на Ресен пред МК “ГЛАС НАРОДЕН”

Публикувано на чт, 19 окт. 2023
273 четения

Проблемът с водоснабдяването и ликвидирането на водната криза, със сигурността и отсъствието на полицейски участък и състоянието на църквата “Свети Димитър Солунски” са сред най-спешните за решаване въпроси на великотърновското село Ресен. Отделно – текущите проблеми с инфраструктурни ремонти, благоустройството и комуналните услуги. Това стана ясно по време на срещата на кандидатите от гражданската листа на МК “ГЛАС НАРОДЕН” с жители на село Ресен.
Срещата се проведе в салона на голямото читалище на селото, за което с всяка година издръжката намалява. На събитието присъства и Радослава Иванова, кандидат за кмет на Ресен, която местна коалиция “ГЛАС НАРОДЕН” подкрепя.
Съпредседателят на сдружението “Заедно можем всичко” и кандидат за общински съветник Димитър Манолов се обърна към присъстващите, като подчерта, че се гордее, че корените му са от село, че точно в по-малките населени места се съхраняват традициите и родовата памет, а те от десетилетия остават забравени да се рушат. Той подчерта, че за 36-те селища във Великотърновско Общината заделя малко средства и дори програма “Местни инициативи” е с недостатъчен ресурс, за да се ремонтират и изграждат читалища, пенсионерски клубове, детски площадки, паркове, да се поддържат гробищни паркове и улици.
“Най-трагичното, е че от 156 млн. лева са отделили 27 000 лева за 36 населени места за културно-масова дейност, което се пада между 500 и 750 лева на година на населено място! Лампичките им на елхите струват повече! Това според вас трябва ли да го търпим?! 750 лева за културно-масова дейност на село Ресен! Какво правим – убиваме бъдещето, наследството си, децата си?!”, попита риторично той и не скри възмущението си от дълго отлагания и лошо управляван проблем с водоподаването на Ресен и изграждането на 10-километровия допълващ водопровод в селото.
Село Ресен, със своите 2000 жители, е най-голямото в община Велико Търново, но там животът е труден, заради едно-единствено нещо – проблеми с водоснабдяването и сериозен режим на водата от две години, който през лятото става непоносим, тъй като хората имат вода по 4 часа в денонощието. “Живеем в 21-ви век, хората кацнаха на Луната, а вие нямате вода за елементарни битови нужди”, избухна Манолов.
Манолов представи и кандидатите на гражданската коалиция, всеки един от които се е доказал в своята професионална област. Към жителите на Ресен се обърна и Емануил Цветков, изпълнителен директор на “Момина крепост” АД.
“Събрали сме се млади, успели, доказали се хора, с една-единствена цел: да спрем това, което тече вече 30 години в България и то е – занемаряване и липсата на всякакво развитие на малките населени места. Няма да споменаваме за морален упадък, ценности… Ето с тези мои съмишленици смятам, че можем да ви бъдем изключително полезни в няколко сфери. Първо – в сигурността. Тези охранителни фирми, които се навъдиха, защо са?! Защото има една система, която не работи! Второ – абсурд е в 21 век да сме без вода! Това са първите приоритетни неща! След това идва поминъкът и как да напълним тази зала с млади хора? С хора, които живеят и се развиват тук, и се грижат за възрастните си близки и роднини! Това, което мога да поема като ангажимент личен към вас, е, че нито бюджетът ви за култура ще бъде 700 лева годишно, нито тези проблеми ще си останат ваши”, заяви още Цветков.
Ресенчани се оплакаха още, че вече е закрит полицейският участък в селото и то се обслужва от участъка в Балван, който покрива още 7 села и е далеч. В отговор кандидатите от МК “ГЛАС НАРОДЕН” се ангажираха, че ако влязат в Общинския съвет, ще съдействат за решаване на проблема.
Гражданската коалиция има разработена програма за преодоляване на изолацията и ефективното интегриране на населените места в община Велико Търново, като кандидатите ѝ са под № 68 в интегралната бюлетина.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново