От НАП искат новите служители да получават мейл с декларираната им заплата

Публикувано на чт, 8 Ное. 2018
464 четения

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход да получава всеки новоназначен служител. Това предлагат от ведомството, като идеята ебила обсъдена по време на кръгла маса с участието на представители на НАП, НОИ, ИА „Главна инспекция по труда“, МТСП, работодателски организации и синдикати. Целта е да се пресече порочната практика за укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“.
Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки, са също част от възможните решения за намаляване на проявленията на риска от укриване на заплатите на работниците.
Информационната кампания на НАП „Заплата в плик“ има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Той позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново