Огнян Стоянов: „В Горна Оряховица общината ще плати 300 000 лева за ограда на Детския кът, вместо да асфалтира поне една улица с тях“

Публикувано на чт, 31 ян. 2019
3630 четения

„Общинският съвет прие бюджет на застоя и задлъжнялостта. Затова групата на БСП не подкрепя предложението на кмета. В него ние виждаме, че е осигурена издръжката за основните дейности на общината, но година след година се повтарят същите цифри. Вместо това гражданите са натоварени с нов дълг и не получават шанс животът им да се подобри“. Това каза Огнян Стоянов на днешната сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица.

По време на заседанието беше гласувано предложението за бюджет 2019. Председателят на БСП направи сравнение с областния град. „Обикновено Горна Оряховица има двойно по-малък бюджет от Велико Търново. Тази година вече разликата е три пъти – при около 35 млн.лв. в нашата община, Старата столица ще има около 91 млн.лв“, посочи Стоянов и допълни, че привличането на допълнителни приходи в местната хазна е задължение на кмета.

Той припомни, че част от финансовата рамка са и заемите, които Общината взе в края на миналата година. Така гражданите са натоварени с години да плащат за лихвите по тях, а ефект за града няма.

„БСП предлага коренно различна визия за управлението на публичните финанси. Ние предлагаме всички дейности, които сега са дадени на външни фирми срещу огромни печалби, да бъдат изпълнявани от общински предприятия. Това ще позволи да се спести печалбата, която не е малка сума, както и да се повиши контрола и ефективността. Когато работата се извършва от общинско предприятие, ще се избегне проблема с внасянето на 20% ДДС по външните услуги, без право на възстановяване и реално Общината ще разполага с 20% повече средства за реална дейност“, обясни Стоянов. Тази стъпка съветниците от БСП искаха да се приложи към комуналните дейности още от настоящата година, но Общинският съвет предпочете да се дадат отново на частна фирма. „Затова нашите оскъдни средства изтичат като печалба на частни фирми от Хасково, Кърджали, Велико Търново, а тази година – вероятно и към фирма от Русе“, каза Стоянов.

Мнозинството в залата отхвърли предложенията на БСП за капиталовата програма. Така през 2019 г няма да се прави реконструкция на улиците „Мано Тодоров“ и „Христо Смирненски“, а за разбитата улица „Дружба“,  тротоара и парапета на ЦГ „Щастливо детство“ ще се чака текущ ремонт. В неясното бъдеще остава и изграждането на улица между кръстовището на улиците „Васил Левски“ и „Уилям Гладстоун“, където от десетилетия живеят над 100 човека без улица до своя блок.

„Вие от ГЕРБ предпочетохте да направите ограда на Детския кът за над 300 000 лева, вместо да направите поне една  смислена улица в града или в населените места“, аргументира Стоянов своя отрицателен вот.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново