Одобриха новите цени на билетите за Художествена галерия “Борис Денев”

Публикувано на пт, 30 юли 2021
311 четения

След продължителна дискусия в крайна сметка Великотърновският общински съвет реши от догодина да влязат в сила новите цени на входните билети за посещение на Художествената галерия “Борис Денев”. Дебатите бяха за това с колко точно да поскъпне входната такса, както и за безплатните посещения.
Общинският съветник Якоб ван Бейлен предложи цените на билетите да са наполовина – вместо планираните 8 лв. да са 4 лв. за възрастен и по 2 лв. за деца, пенсионери и хора с увреждания. Според него местната администрация би следвало да помисли как да приобщи повече от жителите си към културните институции, а високите такси могат да са пречка за това. Той изрази и съмнение, че при рязко увеличение на билетите ще се увеличи броят на посетителите. Така например през 2019 г. в галерията са влезли 2200 посетители, като това е най-силната година, а приходът от всички билети е бил 7227 лв. Според сегашните изчисления се очаква, че през 2022 г. в галерията да влязат 6000 посетители, което Бейлен поставя под въпрос. Той предложи също представянето на план за развитието на галерията, но в крайна сметка предложенията му не бяха подкрепени от общинските съветници. Не беше подкрепено предложението и на Евгени Коев организираните ученически групи от община В. Търново да влизат безплатно в галерията.
Предложенията, които бяха одобрени, са новите цени да влязат в сила от 01.01.2022 г., както и да се увеличи възрастта от 60 на 65 г. на имащите право на намален билет за посещение. Също така ХГ “Борис Денев” ще бъде включена в пакета, предлаган от ОП “Царевград Търнов” на туристите и туроператорите. Подкрепено беше и предложението на председателя на ВТОС Венцислав Спирдонов за отпадане на точката относно продажбата на картички с репродукции, магнити, албуми, художествена литература и др., чиито цени да се определят от директора на галерията.
В крайна сметка местният парламент одобри предложените нови по-високи цени. От догодина билетът за възрастен ще е 8 лв., а за учащи, студенти и лица над 65 г. ще е 2 лв. вместо левче. Отново се предвижда да има семеен билет, но вместо 3 лв. ще струва 8 лв., като този пакет е за двама възрастни с до три деца над 7 г. Запазва се безплатното посещение за всички деца до 7-годишна възраст, на такова имат право и хората с увреждания. Без вход ще се влиза всеки последен четвъртък от месеца.
Мотивите за поскъпването са във връзка с изпълнението на проекта за ремонт и модернизация на художествената галерия, който се прави с европейско финансиране. Според местната администрация, ако таксите останат същите, приходите няма да покрият изцяло всички разходи, което налага и актуализацията на цената на входните билети за отделните категории посетители.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново