Общинският съвет подкрепи идейния проект за реконструкция на Пазара

Публикувано на чт, 27 юни 2019
1413 четения

Общинският съвет във В. Търново единодушно подкрепи на вчерашното си заседание идейния проект за реконструкция на Централния пазар. Той беше одобрен преди това от Експертния съвет по устройство на територията в Общината и предстои да бъде разгледан днес по време на редовното Общо събрание на съдружниците в “Пазари – Велико Търново” ООД. На него ще присъства и представител на Общината, която притежава 49 % от капитала на дружеството. Пректът за обновяване на пазара е дело на арх. Пламен Иванов. Той обхваща цялата нереконструирана част на пазара, запазвайки характера на територията – рамкираща периферна застройка с ниска етажност. Предвижда се събаряне на всички постройки по фронта към бул. „България”, както и тези при централния вход и порталната арка. Ще бъдат съборени и двуетажната масивна сграда по ул. „Н. Габровски” и едноетажните павилиони западно от нея. Хале центърът се запазва, като се предвижда неговата реконструкция и оптимизация. Остава  сега действащата организация на откритите търговски площи – търговските ръкави север и юг, централната пешеходна ос – от главния вход през хале-центъра и пазарения площад до сградата от Етап ІІІ и ул. „Л. Каравелов”. Запазва се съществуващата дървесна растителност, оформяща от юг северния търговски ръкав.

Търговските маси към северния ръкав ще са разположени под колонада на подиуми по двойки. Пред колонадата ще има тенти за защита от слънце и дъжд на пазаруващите клиенти. Зад тях ще има 17 магазина за съпътстваща търговия с подходи откъм пазарния ръкав между подиумите. Търговските маси към южния ръкав също ще са под колонада на подиуми по двойки, зад които ще има 6 търговски обекта. При централния вход ще има модули за цветя от север и за закуски от юг. За хале центъра се предвижда реконструкция на съществуващата централна сграда и преустройването й в комплекс от магазини за хранителни стоки тип хали. Комплексът ще съдържа 10 магазина, с изцяло отворени щандови линии.

Общият брой паркоместа в комплекса след реалзиацията на IV етап от обновяването на Централния пазар е 190 броя, разположени на подземни и покривни паркинги. След изготвянето на работния архитектурен проект и количествено-стойностната сметка към него, преди внасянето му за одобрение и издаване на разрешение за строеж, ще бъде свикано ново Общо събрание на съдружниците на дружеството.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново