Общинските съветници от ВМРО няма да подкрепят искането за заема за над 6 млн. лв.

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
654 четения

Групата общински съветници от ВМРО-БНД няма да подкрепи искането на Община В. Търново за теглене на заем за над 6 млн. лв за изграждането на Конгресен център, което предстои да бъде гледано на сесията на Общинския съвет в четвъртък. Категорично няма да подкрепим такъв тежък заем и ще гласуваме против, обяви председателят на групата общински съветници от ВМРО Евгени Коев.

„Лично аз няколко пъти и на комисия, и на заседание предложих друго място за ситуиране на този Конгресен център. Моето предложение беше южният край на Старото военно училище. Мотивът ми беше, че този център е предвиден за много повече хора, а това е място много по-близо до жп гарата и в непосредствена близост до автогарата. Паркоместата, които се предвиждат за този център, не са достатъчни за хората, те покриват едва двайсетина процента. Самият проект като архитектура коренно се различава от трите останали сгради.

В момента политическата и икономическата ситуация в страната с нарастваща инфлация показва, че сумите, които се предвиждат за финансиране за такъв хубав проект, са непредвидимо икономическо бреме за общината. Финансовите изчисления са на базата на предходни години, а само в последната половин година всичко поскъпна, цените вече са съвсем различни. Така че всичко, което се коментира като заем, просто няма да стигне. Категорично няма да подкрепим тази инициатива, въпреки възможността да се ползва помощ от евросубсидии, която е прекалено малка на базата на голямото собствено участие на общината. Тя ще бъде задължена за един дълъг период от време с много по-големи суми“, заяви Евгени Коев.

Според него в същото време от много по-малко финансиране се нуждаят проекти като възстановяване на някои емблематични места и храмове във Велико Търново. „Още м.г. имахме предложение тази музейна сграда, която всички наричаме Патриаршията и не прилича на такава, да бъде приведена във вид и да бъде осветена като действащ православен храм, да се възстанови това свято място за всички християни. Трябват много по-малко средства за възстановяване на емблематична сграда като храма „Св. Константин и Елена“, за друг емблематичен храм като „Св. Никола“ на Варуша. Ако трябва Общината да тегли заем, това е много по-належащо за възстановяване, защото е част от великотърновската история. Не пренебрегваме и новата част на града, текуща инфраструктура, автобусни спирки и т.н.

След обстойно обсъждане и съобразяване с преобладаващото мнение и на членове, и на граждани, становището на нашата група е да не подкрепим вземането на заема и реализирането на тази идея в момента като ненавременна и нецелесъобразна“, добави Евгени Коев.

Анатоли ПЕТРОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново