Общински съветник определи като провал изпълнението на инвестиционната програма

Публикувано на вт, 30 авг. 2022
857 четения

Изпълнението на инвестиционната програма на Община В. Търново е пълен провал. Това заяви общинският съветник от БСП Стоян Витанов по време на редовното заседание на Великотърновски общински съвет. От трибуната той обясни и мотивите му за отрицателния вот при гласуването на точката за касовото изпълнение на бюджета на Общината за първото полугодие. И определи като уникален факта, че никой от съветниците не взе думата по тази точка, макар в нея да се виждат някои очертани тенденции.
“31 млн. лв. е преходният остатък, т. е. това са налични пари, а изпълнението на инвестиционната програма е 10 %. Това е пълен провал. Това е инфраструктура, която би могла да улесни гражданите”, заяви Стоян Витанов. И посочи, че в материалите е посочено поотделно преизпълнението на данъчните приходи и от други постъпления.
“Общата сума е около 1,9 млн. лв. от преизпълнението на разчета. Вижда се, че две трети от всички приходи вече са постъпили и очевидно в края на годината отново ще има преизпълнение. Това означава некомпетентно или нарочно залагане на занижени приходи, за да може накрая на годината да се разхвърлят пари, както го прави кметът години наред, без Общинският съвет да има думата”, каза още Стоян Витанов.
По данни на местната администрация към 30.06.2022 г. отчетът за касовото изпълнение на разходите по бюджета на Община В. Търново е в размер на 52 801 629 лв., от които 19 293 269 лв. са за местни и дофинансирани държавни дейности или почти 37 % от общия отчет.
Отчетът на Инвестиционната програма за полугодието е в размер на 4 717 159 лв. или с 11 964 лв. повече спрямо предходната година. Припомняме, че заложената сума по инвестиционната програма за 2022 г. е над 50 млн. лв. и беше гласувана заедно с бюджета в началото на годината.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново