Община В. Търново ще тегли дългосрочен заем от 1,6 млн. лв.

Публикувано на пн, 28 сеп. 2020
589 четения

Община В. Търново ще кандидатства за дългосрочен заем в размер на 1 584 762 лв. за финансиране на два проекта. Той ще бъде изтеглен от “Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър финансов инструмент на “Фонд за градско развитие за Северна България”, който е част от ОП “Региони в растеж”. Със средствата са за разширение на Мултимедийния посетителски център “Царевград Търнов” и ремонт в музей “Възраждане и Учредително събрание”. Проектите бяха представени по време на общественото обсъждане миналата седмица, на което присъства само един гражданин и представители на общинската администрация.
Предвижда се дългът да бъде погасен за 144 месеца или 12 г. при лихва от 1,2 %. Строително-ремонтните дейности са планирани да приключат за не повече от 30 месеца.
Община В. Търново има предварително одобрение на изготвения проект за мултимедийния център, чиято цел е да повиши интереса към туристическата атракция. Предвижда се визуализиране живота на различните социални слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи и бит. Ще бъдат представени знакови събития и личности от българската средновековна история, сред които св. Йоан Кукузел и олтарна част от църква, Четвероевангелието на цар Иван Александър, диограмите “Отбраната на Столичния Търновград”, “Прощаване на патриарх Евтимий Търновски с народа” и др. Инвестиционното намерение е за 1,3 млн. лв., от които собственото участие е 900 000 лв., от които 850 000 лв. ще бъдат чрез инвестиционния кредит от Фонда за градско развитие. Безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 400 000 лв. Очакванията са с реализацията на проекта да се увеличат значително посещенията на туристи.
Проектът за реконструкция и обновяване на музей “Възраждане и Учредително събрание” цели внедряването на мерки за енергийна ефективност в сградата, осигуряване на сигурна и съвременна среда за опазване и представяне на експозициите и повишаване на туристическия интерес. Планирани са изолации на стени и топлоизолация на покрив, подмяна на дограмата, нови осветителна, отоплителна и климатична инсталация, достъпност за хора с двигателни затруднения, вътрешни преустройства и др. Инвестицията ще е в размер на 2,8 млн. лв., от които 2 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ и 800 000 лв. ще е самоучастието, като 730 000 лв. от тях ще са чрез инвестиционния кредит.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново