Община В. Търново със санкция от 381 хил. лв. за ремонта в старата част

Публикувано на пт, 14 Февр. 2020
2833 четения

Финансова корекция в размер на 381 322 лв. е наложена на Община В. Търново за нередности по изпълнението на проекта за ремонт на старата част. За това сигнализираха на пресконференция общинските съветници от БСП, АБВ и “Движение 21”. Санкцията е наложена с решение на заместник-министъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж”, по която беше финансиран проектът “Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град В. Търново”.
Нередностите са установени при проверка на сигнал, регистриран в Главна дирекция “Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” в МРРБ. Общината ще трябва да заплати и сумата от 7611 лв. разноски по делото.
Местната администрация е обжалвала решението на зам.-министъра пред Административен съд – Русе, който отхвърля жалбата. “След това решението е потвърдено от Върховния административен съд на 5 юни 2019 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Някой да е чул за това или за предприетите мерки от страна на общинската администрация?”, попита Петко Тюфекчиев, общински съветник и областен председател на БСП. Според него това е доказателство, че трябва да има контрол върху възлагането, изпълнението и отчитането на обществените поръчки, което предложиха на Общинския съвет, но беше отхвърлено. Съветниците от левицата настояват за яснота кой ще плати санкцията – дали данъкоплатците, или ще бъде наложена на изпълнителите на ремонтните дейности.
Те посочиха още негативните последици и проблеми, свързани с бюджета на Общината.
На първо място е задълбочаващата се централизация и зависимост от постановленията на Министерски съвет. Така например съотношението между приходите от държавата и местните постъпления през 2016 г. са били 1,21:1, докато за 2020 г. достигат 1,65:1.
Вторият голям проблем е сериозната през последните 20 г. финансова необвързаност на инвестиционната програма. “При заложени 36 млн. лв. към 10 февруари са осигурени едва 15 млн. лв. или 41,6 %, което е по-малко от половината. В същото време имаме фрапантни примери за обекти за 400 000 лв., финансирани с постановления от Министерски съвет от 2015 и 2017 г. като ремонта в ДГ “Здравец”, който още не е започнал”, каза още Тюфекчиев. Третият акцент е относно резервите в приходната част, които са основно в преизпълнение на приходите от такса битови отпадъци.
Общинският председател на партията Стефан Антонов отбеляза, че управляващите в лицето на ГЕРБ са отхвърлили без основателни аргументи предложението на групата съветници от БСП, АБВ и “Движение 21” за създаване на публично-частен фонд в помощ на болни деца от общината в размер на 80 000 лв. и финансово подпомагане на семействата с новородени деца, за което са необходими около 150 000 лв., считано от 1 юни. Подобна помощ за всяко новородено има в София, Пловдив, Монтана, Габрово и др. “Предложенията не бяха приети с аргумент “няма да инвестираме във вашия популизъм”, казаха още общинските съветници.
Според Валерия Дончева финансовото състояние на Общината позволява да бъдат отделени средства за този социален пакет, затова ще инициират срещи с представители на другите политически групи в Общинския съвет предложенията да бъдат подкрепени и внесени консолидирано при следваща актуализация на бюджета. “Хроничните заболявания и демографията са теми, които трябва да обединяват, а не да разделят партиите в Общинския съвет”, каза още Валерия Дончева.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново