Община В. Търново няма да тегли 6 млн. лв. за Експозиционния център

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
749 четения

Великотърновският общински съвет не прие предложението за теглене на два заема в общ размер на над 6 млн. лв. за изграждането на Експозиционен център на територията на Старото военно училище и облагородяване на района около сградата. Оказа се, че идеята е подкрепена едва от петима общински съветници, които гласуваха „за“, 12 се обявиха „против“, а 16 – „въздържал се“.
Както „Янтра ДНЕС“ писа още през лятото, от общинската администарция предложиха да бъдат изтеглени два нови дългосрочни заема, чийто общ размер възлиза на 6 091 142 лв. Единият е 2 864 000 лв., а вторият – 3 227 142 лв. Предвиждаше се средствата да бъдат взети от Регионалния фонд за градско развитие и банков заем, със срок за погасяване 144 месеца. След поисканото от местния парламент КСС стана ясно, че изграждането на Експо центъра възлиза на 25 261 801 лв.
По време на днешното заседание първото изказване бе на Елена Чамуркова от „Демократична България – Обединение“. „Нашата група няма как да гласува положително – аз самата преосмислих позицията си заради цифрите. Не съм привърженик на политика и действия в стил „Целта оправдава средствата“. За мен е очевидно, че целта не се припознава като такава от общността и не считам, че подобни средства са оправдани“, заяви Елена Чамуркова. Тя изтъкна, че по-голямата част от гражданите предпочитат тези средства да бъдат инвестирани не в една сграда, а в благоустройството и инфраструктурата на града. Мирослав Трифонов от ГЕРБ заяви, че Експо центъра ще бъде полезен не само за В. Търново, но и за цялата страна. Но подчерта, че ще гласува „въздържал се“, защото смята, че не е сега момента за реализиацията на подобен проект, като се надява в бъдеще да бъде изпълнен.
На противоположната позиция се обяви колегата му Нейко Генчев от ГЕРБ. „Тази сграда и цялото място, след реализирането на проекта, ще се превърне не само в национална, но и в европейска и световна забележителност. Духовността и културата движат човек и без тях той не може да се развива. Днес ние правим точно това – ще предпочетем материалното за сметка на духовното. А според мен, тази сграда е изключитлено важна за В. Търново“, заяви Генчев. Според него е от значение това, което ще се случва в нея, а не толкова приходите, които ще генерира.
„Духът на старата столица не се състои в това да се осъществяват скъпи и спорни проекти, било те и от световни величини в сферата на архитектурата (б. ред. сградата е проектирана от италианския архитект Клаудио Нарди). За мен духът се състои в малките калдаръмени улички, възрожднските ни къщи, културно-историческото ни наследство, оставено от майстор Колю Фичето. И тук е въпросът успяваме ли ние като общество – граждани и институции, да поддържаме и развиваме това, което имаме като наследство“, заяви Валерия Дончева от групата на „БСП за България, АБВ и Движение 21“. Според нея хората не вярват в този проект, защото институциите и обществото не съумяват да опазят истинските символи на В. Търново. И само, ако успеят да покажат с действията си, че могат да ги съхранят, едва тогава биха подкрепили подобен проект.
Думата взе и кметът на В. Търново инж. Даниел Панов. „Загубихме 7 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, но искам да благодаря на администрацията и всички, които участваха в целия процес по този огромен проект. С него те успяха да направят нещо, което не беше направено в цяла България“, заяви инж. Даниел Панов. Той припомни, че още през 2012 г. е заявил, че парцели от територията няма да се продават, а ще се дава отстъпено право на строеж. Няма да има жилищни сгради и там ще бъде офоремно ларгото на града.
„Прави сте, че сега не е момента, но ние нямаше как да знаем, че последните 2 г. ще сме в тежка икономическа криза и тя ще става все по-тежка. Но в крайна сметка не правим нещата на парче, каквито обвинения се отправят към нас. Ние имаме готов проект, като реално Експозиционният център е първата сграда на територията на Старото военно училище. Имаме и над 60 разработки за визията какво да се случи на този терен“, каза още кметът инж. Даниел Панов. Той припомни, че навремето ХГ „Борис Денев“ е била наречена най-грозната сграда във В. Търново, което обяснява и сегашното негодувание на някои граждани относно визията на Експо центъра и дали той се вписва в архитектурния ансамбъл на града. По думите му след завършването на АМ „Хемус“ и изграждането на АМ „Русе – В. Търново“, градът би могъл да се превърне във важен център за развитие на конгресния туризъм и трябва да развива своя потенциал в тази насока. В крайна сметка местният парламент отхвърли предложението за заема. На заседанието не стана ясно дали са платени средствата за изготвянето на техническия проект за Експозициония център от арх. Клаудио Нарди, които са в размер на 600 000 лв. без ДДС.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново