Областта може да остане без един от най-добрите си полицаи

Публикувано на вт, 13 юли 2021
3893 четения

Два дни преди изборите главен инспектор Илиян Личев, началник-сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – В. Търново, е получил заповед, че го преназначават за срок от една година като началник-сектор „Криминална полиция“ в Районно управление в Димитровград, научи „Янтра ДНЕС“.
За запознатите с работата на Личев и екипа му рокадата е твърде странна, защото търновската група е новатор в разкриването на няколко вида престъпления и от много дирекции в страната го търсят за съвети. Полицаи с опит се питат кой има интерес звеното да бъде разбито и обезглавено.
Те припомнят, че преди топполицаят да поеме сектора, той не работеше ефективно, а се занимаваше предимно с проверки. След като гл. инспектор Личев застана начело, бяха направени няколко съществени промени – започна да се работи по точно определени лица, които действително са се чуствали безнаказани, както и по престъпления, по които колегите им срещаха трудности. Работи се както по разпространението и отглеждането на наркотици, така и по телефонните измами, кражбите на коли…
След като Личев пое сектора, беше сформирана група, която да противодейства на телефонните измамници. Прави впечатление, че ефективността при работата по този род престъпления се повиши драстично, като към момента е безспорен фактът, че те липсват. Дори и за тези, които не са запознати в детайли с дейността на полицията, е видно, че предприетите действия са довели до желания резултат, тъй като всички установени групи както „мулета“, така и „въртачи“ са задържани и осъдени. Твърде интересен е и моментът, при който беше отвлечен синът на лице, спрягано за тартор сред телефонните измамници. Тогава криминалистите от този сектор разплетоха случая за по-малко от два месеца и извършителите бяха задържани и осъдени. По-интересното беше, че след по-малко от година и бащата беше задържан като участник в група за извършване на телефонни измами. Делото по случая все още не е приключило.
Прави впечатление още, че през времето, от както сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ е под ръководството на гл. инсп. Личев, бяха направени няколко сериозни операции, свързани с разпространението на различни видове наркотици. Голяма част от тях се проведоха съвместно с ГДНП и бяха задържани десетки килограма марихуана.
Впечатляващ и същевременно притеснителен беше случаят с възпитателка от детска градина, задържана за разпространение на кокаин. За въпросния случай Личев и екипът му бяха наградени от фондация „Джовани Фалконе” под егидата на Италианското посолство.
Основното, което прави впечатление, е, че при проведените от сектора полицейски акции всички установени лица са задържани за 72 часа, а впоследствие осъдени.
За работата си през 2018 г. гл. инсп. Илиян Личев беше отличен с Почетен знак на МВР – трета степен, а през годините на няколко пъти с грамоти от министъра.
Потърсен за коментар, той заяви, че на този етап не би желал да коментира преназначаването му от В. Търново в Димитровград.

Весела КЪНЧЕВА

сн. архив “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново