Областта има готовност да посрещне новата вълна от Covid-19

Публикувано на ср, 28 юли 2021
305 четения

Област В. Търново има готовност да посрещне новата вълна от Covid-19 и да предприеме съответните мерки при увеличаване на заболяемостта. Това стана ясно на заседанието на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Срещата на експертите беше открита от областния управител инж. Георги Гугучков и в нея участваха представители на болниците, общините и различни институции. Заседанието започна с информация за ситуацията в момента.
По данни на Регионалната здравна инспекция областта се намира трайно в т.нар. “зелена зона” с ниска заболяемост. Общият брой на регистрираните досега с коронавирус е 9760 души, като от тях 46 % са на възраст над 60 г. Излекувани са 9028 лица. Починали са 674 души, от които близо 88 % са хора над 60 г., отчете д-р Евгения Недева, директор на Регионална здравна инспекция – В. Търново, и зам.-председател на Областния кризисен щаб. Тя уточни, че преболедувалите медици са общо 405, като 8 души са загубили битката с болестта – лекари, медицински сестри и санитари.
По отношение на регистрираните в областта трима души с Делта варианта на Covid-19 д-р Недева заяви, че е установено, че са млади хора и са оздравели, като няма данни да са пътували в чужбина. Д-р Недева подчерта, че индийският вариант се разпространява между 40 и 60 % по-лесно от останалите и е възможно случаите да се увеличат.
От старта на имунизационната кампания досега в областта са поставени 51 139 дози ваксини, като със завършен имунизационен цикъл са 25 221 лица. “Общо 26,57 % от населението в областта над 18-годишна възраст е получило поне една доза ваксина срещу Covid-19. От тях 29 697 или над 58 % са на възраст над 60 г., което отчитаме като известен успех”, отчете д-р Недева.
Тя подчерта, че броят на ваксинираните лица не е изключително нисък, но не е достатъчен, както и броят на преболедувалите, за да може да се приеме, че е постигнат колективен имунитет.
По данни на НСИ хората над 60 г. в региона са 71 485, като от тях близо 20 % са със завършена имунизация или 13 910 лица. Общо поставените дози ваксини на деца от 12 до 18 г. са 85, като със завършен имунзиационен цикъл са 26, а 33 са с поставена една доза.
По данни на здравната инспекция към 26 юли са поставени общо 1859 дози на лекари, специалисти по здравни грижи, дентални лекари и фармацевти, като със завършена ваксинация са 898. В институциите за предоставяне на социални услуги са ваксинирани 79 лица от персонала от общо 405 (близо 20 %) и 238 лица от общо 766 потребители (31 %).
“На този етап можем да кажем, че около 26-27 % от населението в областта се е срещало с коронавируса, т. е. това са хората, които имат защита. Останалите 73 % са незащитени и именно към тях трябва да насочим усилията си”, каза още д-р Недева. В региона има разкрити общо 15 ваксинационни кабинета.
В момента ситуацията в болниците в региона е спокойна и имат готовност да разкрият допълнителни ковид легла при покачване на заболяемостта. “Персоналът е подготвен, имаме нужните консумативи, предпазни средства и медикаменти”, заяви д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица. Той уточни, че най-сериозният проблем пред общинските болници е недостигът на персонал. “За разлика от първата вълна, когато другите болни не постъпваха в лечебните заведения, сега вече не е така и всички клинични пътеки си вървят с по-малка или по-голяма интензивност. За това ще е и по-трудно да се извади персонал от отделенията, за да се обезпечат ковид секторите”, каза още д-р Иванов. Болницата има готовност да осигури 20 % от леглата за лечение на ковид пациенти.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново