Областният кризисен щаб проведе заседание

Публикувано на чт, 15 окт. 2020
4159 четения

????????????????????????????????????

Директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева направи анализ на епидемичната обстановка, като подчерта, че областта е сред ниските по ниво на установени случаи по области в страната. Новорегистрираните случаи на коронавирус от последното денонощие на територията на областта са 18, като с тях общо заболелите в областта стават 443.

„С общи усилия успяхме да задържим заболеваемостта на територията на областта на ниски нива, но е необходима подкрепата на всички институции, включително и на медиите, за да избегнем в нашата област тежка епидемична ситуация. От месец септември е въведено цветово кодиране на областите за заболеваемост от COVID-19. Област Велико Търново е в зелената зона, но вече сме в жълтата зона, което е сигнал за по-строг контрол на въведените мерки“, каза областният управител„

Проф. д-р Любомира Попова запозна членовете на щаба с основните акценти от писмото на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с удължаване срока на обявената епидемична обстановка до 30.11.2020 г.

Насоките даден в писмото са: необходимо е да се предприемат действия по задължително прилагане, спазване и контрол на въведените към момента противоепидемични мерки, свързани с правилната хигиена на ръцете, изолиране на лица с оплаквания за остро респираторно заболяване, физическо дистанциране, в т.ч. дистанционна форма на работа, ограничаване на масови събирания, използване на защитни маски в закрити обекти, провеждане на задължителни кампании за повишаване осведомеността и насърчаване на населението за придържане към противоепидемичните мерки.

В тази връзка, по предложение на областния управител, Областният щаб за борба с грип и ОРЗ взе решения за изпълнението на конкретни мероприятия по въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

1. Ограничаване провеждането на масови мероприятия.

2. Всекидневен контрол от страна на РЗИ в лечебните заведения, медицинските центрове и социалните звена.

3. Всекидневен контрол от екипи на общините, МВР, ОДБХ за спазването на мерките в търговските обекти, банките, центровете за услуги на населението и в обществения транспорт.

„Апелирам гражданите на област Велико Търново да осъзнаят значимостта и прилагат с отговорност към себе си, близките и колегите си мерките за дистанция, лична хигиена и дезинфекция! Лична отговорност и завишен контрол от компетентните институции са изключително важни за ограничаване разпространението на вируса“, каза проф. д-р Любомира Попова.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново