Областна администрация във В. Търново отбеляза 20-ия си рожден ден

Публикувано на нд, 3 Февр. 2019
241 четения

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Областна администрация във Велико Търново отбеляза 20-ия си рожден ден. Във фоайето, пред зала 314 се събраха областни управители, заемали тази длъжност от 1999 г. до днес, кметове на общини, председатели на общински съвети, директори на териториални структури и всички служители на администрацията.

Областният управител проф. д-р Любомира Попова, заедно със заместник областните управител инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, приветстваха гостите.

“С Указ ?1 от 05.01.1999 г. се утвърждават границите на Област Велико Търново, в която се включват десет общини. За административен център на областта е определен град Велико Търново. Държавното управление в областта се осъществява от Областен управител, който осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика. С Решение ? 45 от 01.02.1999 г. е назначен първият областен управител. Двадесет години  в човешкия живот не са много, но не са и малко. Според мен са достатъчни, за да докажем мястото и ролята на Областна администрация Велико Търново в реализирането на държавната политика в интерес на гражданите в областта. Утвърждаването на Велико Търново за административен център е един достоен акт и едно заслужено признание за нашия регион. В работата си винаги сме се водили от законността и интересите на жителите и региона”, каза в приветствието си проф. д-р Любомира Попова. Тя благодари на всички служители на Областна администрация за усиления труд, който полагат и приемствеността, която осигуряват на всеки нов член на екипа.

Свещеноиконом Славчо отслужи водосвет по повод юбилея на Областна администрация. Досегашните осем областни управител бяха отличени с почетен юбилеен плакет.

Пред гостите бе представен 20-минутен филм със спомени и приветствия на областните управител от 1999 г,  до днес. Първият областен управител е бил д-р Румен Рашев следван от проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, Гергана Трифонова, Тошко Никифоров, проф. дин Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев и инж. Николай Йоцов.

По повод празника Регионалният исторически музей експонира във фоайето на администрацията два венеца от стъклени мъниста, изработени от женските дружества в Свищов и Велико Търново в знак на признателност към руските войски освободители. От 2000 г. реликвите са част от постоянната изложба в музей „Възраждане и Учредително събрание”.

В областна администрация бяха получени поздравителни адреси от депутати, кметове и колеги областни управители.

Областна администрация – Велико Търново

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново