Областна администрация домакинства кръгла маса за местната система на почтеност

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
207 четения

Кръгла маса по проект “Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие” на Асоциация “Прозрачност без граници” се проведе в Областна администрация във Велико Търново. В дискусията участваха представители на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията, чийто председател е областният управител Ивайло Здравков, и представители на общините Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Плевен, Разград, Русе и Силистра.
Форумът бе открит от областния управител. Той подчерта, че всяка ангажираност от страна на държавните институции по теми като почтеност и корупция е не само полезна, но и необходима.
“Нашата роля е на само превантивна, а и да противодействаме ефективно на недобри практики при конкретни сигнали”, бе категоричен Ивайло Здравков.
Пред участниците в дискусията изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Калин Славов представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2021-2027 г. За пътната карта за изпълнението ѝ говори Кремена Чорбанова, а Ваня Нушева презентира резултатите от проучването на институции и сектори в Местната система за почтеност в секторите: Общински съвет, кмет, Общинска администрация и др.
Проучването е установило, че Велико Търново стартира от 10-то място в Индекса на местната система на почтеност.
От институциите на местната власт и местното самоуправление във Велико Търново най-висока оценка получава общинската администрация с индекс 3,95 т. (от 5 възможни). Кметът е с 3,62 т.
Сред основанията за високата оценка на администрация са изградените системи за предоставяне на административно обслужване, включително на електронни услуги.
Общинският съвет получава оценка 3,37 т. Основните позитиви в неговата работа са свързани с ефективното търсене на отчетност от кмета и администрацията, както и в осигуряването на публичност относно обсъжданите документи, стана ясно по време на дискусията, в която се чуха и много препоръки към работата на местните парламенти.
Областният управител увери, че всички те ще бъдат коментирани на регулярната му среща с председателите на Общински съвети от областта, която е насрочена за следващата седмица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново