НВУ с нов началник

Публикувано на пн, 11 Ное. 2013
1960 четения

Бриг. ген. Цветан Харизанов (вляво) и бриг. ген. Стефан Янев.

Българското аташе по отбраната в САЩ бригаден генерал Стефан Янев ще бъде назначен за началник на Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Това стана ясно в петък след заседание на Съвета по отбрана при Министерски съвет. Сегашният началник на висшето училище бригаден генерал Цветан Харизанов ще бъде освободен от длъжност и от кадрова военна служба, поради навършване на пределна възраст за заеманото от него звание. На 3 декември той ще навърши 58 години, които според Закона за отбраната и Въоръжените сили му позволяват да се пенсионира.
Ген. Харизанов ръководи НВУ “Васил Левски” от 1 юни 2008 г.
Преди това той беше командир на 13-та бронетанкова бригада в Сливен и Втора Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. Генералът е носител на редица военни отличия, а на 22 март 2012 година беше удостоен и с наградата “Велико Търново”. Призът е признание за неговия принос в реформите, свързани с военнообразователното дело, за възпитание в патриотичен дух и национална гордост, както и за съпричастност и опазване на културно-историческото наследство.
Предстои членовете на Съвета по отбрана да подготвят проект на решение на Правителството. С него те ще предложат на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на бригаден генерал Стефан Янев за началник на НВУ. Той трябва да заеме новата длъжност след изтичане на дипломатическия му мандат. Бригаден генерал Янев е роден на 1 март 1960 г. в гр. Поповица, Пловдивска област. Той е аташе по отбраната в САЩ от началото на 2011 г. Завършил е ВНВАУ “Г. Димитров” в Шумен през 1983 г., Военна академия “Георги С. Раковски” и Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. В професионалната си кариера е бил командир на артилерийски взвод и батарея в Асеновград, слушател във Военна академия “Г. С. Раковски”, командир на дивизион в Асеновград. Заемал е редица управленски постове в Министерството на отбраната и е служил като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия. Бил е началник-департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново