Нужни са 10 млн. лв. за основен ремонт на Плаковския манастир

Публикувано на пн, 18 май 2020
667 четения

Министерство на културата даде зелена светлина за основен ремонт и реконструкция на плаковския манастир “Свети пророк Илия”. Проектът вече е съгласуван и одобрен от културното ведомство, съгласно изискванията, тъй като манастирът е национален паметник. След като излязат официално документите, предстои да бъдат внесени в Общината за издаване на разрешително за строеж, уточни арх. Драгомир Йосифов, автор на проекта за обновяване на манастира. В него са заложени основни реставрационно-консервационни дейности на изгорелите крила, както и изграждане на туристически атракции. С проекта ще се търси финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж” за сумата от 10 млн. лв.
В началото на годината от регионалното министерство обявиха, че пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства. Целта е религиозните средища да станат още по-привлекателни за поклонници и туристи.
Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е разрушен. Около 1450 г. е възстановен, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век – през 1949 г. Въпреки тежката му съдба манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Уста Кольо Фичето. В плаковския манастир през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на обителта отец Сергий.
В предходния период по ОП “Регионално развитие” с европейско финансиране беше обновена църквата “Св. Георги” в Арбанаси. Със средствата беше ремонтиран покривът, укрепени бяха стените и сводът на храма и беше направен дренаж. Бяха реставрирани 180 кв. м стенописи, а големият двор на светата обител беше оформен като парк. Всичко това даде възможност храмът, който допълва ансамбъла от късносредновековни църкви в Арбанаси, да бъде включен в туристическия маршрут в историческия резерват.
Весела БАЙЧЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново