Нови туристически маршрути подготвя Община В. Търново

Публикувано на пт, 28 февр. 2020
742 четения

Нови туристически маршрути подготвя Община В. Търново като част от стратегията за развитие на туризма. Те ще включват обекти от старинната част на града и населените места в общината, залагайки на съчетанието между културно-исторически, поклоннически и екотуризъм. Създаването на туристическите маршрути е включено в управленската програма на кмета Даниел Панов за периода 2020-2023 г., представена по време на вчерашната сесия на местния парламент. В програмата е заложено обособяването на архитектурни маршрути “Улица Гурко” и “Варуша”, включващ църквите “Св. св. Кирил и Методий” и “Св. Никола” до “Самоводска чаршия”. Отделно ще бъде обособен туристически маршрут “Самоводска чаршия”, включващ дюкяните и работилници на занаятчиите, музей “Емилиян Станев” и хан “Хаджи Николи”. Като отделен маршрут ще е “Царевец”, който включва средновековните църкви, Владишкия мост и други обекти в старинния квартал. Ще има също туристически маршрут “Възрожденски училища и църкви” в Дебелец, селата Пчелище, Ветринци, Русаля и др. В краткосрочен план 2020-2021 е предвидено създаването на фонд “Културно наследство, посочи Даниел Панов. Ще има също програма за устойчиво развитие на туризма на територията на общината, както и за ремонти, възстановителни и реставрационни дейности на военни паметници и сграфито пана.
Във връзка с обявяването на В. Търново за историческа и духовна столица на България ще бъдат актуализирани символите на града, посочи още градоначалникът. В управленската му програма е залегнато и създаването на План за опазване и управление “Историческо селище Велико Търново”.
До края на мандата през 2023 г. е предвидено изграждане на Експозиционен център, концертна зала и библиотека в старата столица. Ще бъде разширен Мултимедийният посетителски център “Царевград Търнов”, предвидена е и реконструкция на музей “Възраждане и Учредително събрание” и разширяване на експозиционната площ на Регионалния исторически музей.
Програмата за управление бе приета с мнозинство и без нито един глас против по време на заседанието на местния парламент.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново