Нотариус Милен Матеев: „Необходими са спешни корекции в законотворчеството заради порочните практики през последните години“

Публикувано на нд, 24 окт. 2021
921 четения

На 24 октомври се отбелязва професионалният празник на българския нотариус. На тази дата през 1998 г. е учредена Нотариалната камара на Република България.
„За тези 23 г. на съществуването си частният нотариус се наложи като гарант на гражданския оборот в страната и спечели доверието на хората. От самото си създаване Нотариалната камара работи упорито по предотвратяване на имотните измами, като създадената и финансирана изцяло със собствени средства информационна система Единство, стартирана през 2009 г., доведе до предотвратяване на над 80 % от опитите за измами още в нотариалната кантора“, заяви нотариус Милен Матеев, който е част от листата на Коалиция „Продължаваме промяната“ за предстоящите парламентарни избори. Именно в принципите на равнопоставеност на правните субекти, почтеност и стриктно прилагане на закона, които са в основата на неговата дейност, открива и в идейните приоритети на „Продължаваме промяната“. Това е и причината да приеме без колебание поканата да стане част от екипа на коалицията.
„Като работещ юрист, ежедневно се сблъсквам с пороците на законотворчеството на ГЕРБ от последните години, които трябва да бъдат спешно коригирани в следващия парламент и да се върнат класическите законодателни практики със задължително подлагане на обществено обсъждане на законопроектите, а не пробутването на лобиски текстове през преходните и заключителни разпоредби на други закони, което е подигравка с правилата на нормотворчество“, категоричен е Милен Матеев. Относно прилагането на законодателството той е категоричен, че съдебната власт трябва да възвърне независимостта си чрез прекратяване на партийно зависимите назначения и изкореняване на корупцията, за да постигне полагаемото й се обществено доверие. Смята, че е необходимо незабавно иницииране на обществен дебат за ролята и функциите на главния прокурор. Трябва ни ефективно работеща прокуратура, за да постигнем поставената от „Продължаваме промяната“ цел – нулева корупция на всички нива.
Милен Матеев казва, че работата като нотариус му носи лична и професионална удовлетвореност, но не може да наблюдава безучастно как най-трудолюбивите, образовани и предприемчиви хора са принудени да емигрират, за да реализират потенциала си в чужбина.
„Не знам до сега други нотариуси да са се кандидатирали за народни представители и това, че за тези избори има двама кандидати в листите на „Продължаваме промяната“ за Велико Търново и Стара Загора, е показателно, че нашата гилдия не може да стои безучастно към случващото се“, допълва кандидатът за народен представител. Според него електронната свързаност на нотариалната камара със системите на КАТ, МВР, Търговския регистър, Национална база данни, банките и местната данъчна администрация е модел за реализиране на електронното правителство, за което се говори от години и е сред краткосрочните приоритети на „Продължаваме промяната“. С въвеждането на електронно управление реално ще се постигне по-голяма ефективност и прозрачност.
По повод професионалния празник нотариус Милен Матеев пожелава на колегите си и всички служители в нотариалните кантори да продължат да отстояват почтеността и достойнството на професията и да бъдат символ за доверие и сигурност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново