Ниска избирателна активност на балотажа във В. Търново

Публикувано на нд, 5 Ное. 2023
1134 четения

Ниска избирателна активност беляза балотажа в община В. Търново. По данни на Общинската избирателна комисия към 16,00 ч. са гласували 15 197 души от 68 040 граждани, които имат право на глас или 22,34 %, заяви председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова. За сравнение, на първия тур по същото време избирателната активност беше 30,82 % или до избирателните секции са отишли 20 960 души.
Изборният ден в община В. Търново започна нормално и без проблеми във всички 142 изборни секции, като в 108 имаше смесено гласуване с машини и хартиени бюлетини. Малко по-късно е установен проблем в една от секциите в Езикова гимназия „Проф.д-р А. Златаров“, където машината не е стартирала заради софтуерен проблем и гласуването премина само с хартиени бюлетини.
Балотажи за кмет на кметство в общината имаше и за град Килифарево и селата Самоводене и Леденик.
От общинската организация на ГЕРБ в старата столица обявиха, че са сезирали Общинската избирателна комисия за неправомерна пряка агитация в изборния ден от страна на ПП-ДБ. В нея посочват, че са изпращани съобщения до граждани за подкрепа на определен кандидат, което е нарушение на чл. 182, ал.4 от Избирателния кодекс, който гласи „Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден”. В тази връзка от общинската организация на ГЕРБ настояват ОИК да предприеме необходимите административно-производствени действия по установяване на нарушението и неговия автор, като ангажира съответната административно-наказателна отговорност.
По-ниска избирателна активност е регистрирана и в община Г. Оряховица. Към 16,00 ч. правото си на глас са упражнили 10 327 души от общо 38 020 избиратели или 27,16 %. За сравнение, на първи тур по същото време са гласували 31,39 %.
Изборният ден е започнал нормално в общината. Напрежение е имало рано сутринта в село Върбица, където на първия тур са гласували над 100 души, непознати за местните избиратели. За това вчера сутринта пред секцията е имало хора с плакати „Не на платения вот!”. Има и подписка с искане за промяна на законодателството, което позволява хора, без имоти в населеното място да застават пред урните. От Общинската избирателна комисия уточниха, че на място е имало полиция и изборният процес е продължил нормално.
В ОИК Г. Оряховица са постъпили три жалби от „Пряка демокрация“. В първата се посочва, че три автомобила се придвижват из селата Първомайци, Върбица, Драганово и Стрелец. Според жалбоподателя хората от автомобилите разговарят с граждани в близост до секциите, без да се легитимират като застъпници или представители на партии. Твърди се, че тези разговори в близост до секциите е „съмнително и противозаконно“, а придвижването на автомобилите дава индикации за контролиран вот. Втората жалба е за това, че три автомобила обикалят около избирателната секция в Първомайци, а третата е за нарушения на изборния процес в Стрелец. И трите жалби са оставени без уважение.
В община Павликени към 16,00 часа са гласували 6216 души от общо 19 453 избиратели или 31,95 %. В Лясковец са гласували 3951 души от 10 670 избиратели или активността е 37,03 %. В община Елена правото си на глас са упражнили 2979 души от общо 7873 избиратели или 37,84 %. Постъпила е една жалба от представител на партия ГЕРБ за неправомерна агитация в социалната мрежа в деня за размисъл, но е оставена без уважение, посочват от Общинската избирателна комисия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново