Николай ИЛЧЕВ, четвърти в листата на “Коалиция за България”:“Убеден съм, че ще има опити за манипулиране на изборите”

Публикувано на чт, 9 май 2013
222 четения

Важно е да се намери незабавно път от държавата към гражданското общество

– Г-н Илчев, с какво са различни изборите на 12 май? 
– В най-новата ни история е имало такива предсрочни избори, но сега ситуацията, в която се намираме, е много специална. Вотът на 12 май е изключително важен за бъдещето на страната ни, защото сме изправени пред много тежки проблеми, които не търпят отлагане. Те могат да бъдат решени само със стабилно мнозинство в следващия парламент, което трябва да формира гражданска позиция, а не партийна. Новият парламент трябва да изработи принципите си за работа единствено върху стабилизиране на страната в близък и по-далечен план, защото, ако се запазят сегашните тенденции, не ни чака нищо добро. Социалната държава е функция на икономиката, а при неработеща икономика не може да имаме социална държава. В последните няколко години българската държава отстъпи по отношение на държавността и отношението й спрямо българските граждани за сметка предимно на икономически интереси, които бяха водещи. Изправени сме пред изключително важен избор, който трябва да оформи такова мнозинство в парламента, което да стабилизира държавата. И ако все пак, чрез използване на огромен финансов и медиен ресурс, преждеуправляващите си позволяваха да заблуждават българските граждани, че живеят добре, реалните оценки на Европейската комисия за случващото се от 2009г. насам в България напълно опровергаха това. Тези оценки в два доклада от 2011 и 2012г. показаха унищожителни критики спрямо управлението на държавата от ГЕРБ. Налице са изводи за имитиране на реформи, влошена икономическа и като последица – влошена социална обстановка, повишаване нивото на недоверие в държавността и държавните институции, недоверие във възможността държавата да се справя с корупцията по всички етажи на властта. Факт е, че държавата се управляваше лошо, некомпетентно и хората го усетиха лично, по джобовете си и по отношението на държавата към тях.
– Държавници ли й липсват днес на България?
– Не може след световни войни държави, които са били с напълно разрушена инфраструктура, икономика, демографски проблеми, да бъдат възстановявани за много по-кратък срок, а ние за 23 години успяхме да превърнем една работеща икономика в неработеща и да я унищожим напълно дори в много отрасли. Успяхме да разрушим много придобивки, сред които е енергийната независимост, която страната ни имаше. Факт е, че българинът очаква от всяко следващо управление да направи нещо, което да изведе страната от кризата. Имаме навика да вярваме на месии, обещания, колкото и нелогични и неприемливи да са те. Българинът явно предпочита да чува това, което иска да чуе, а не да слуша и мисли прагматично преди избори и да гласува за реални и изпълними обещания, които не винаги са много красиви и розови. Това е причината управляващите в България да се сменят толкова често. За това и трудно можем да постигнем стабилитет. Това е много важно, то ни отличава от развитите европейски държави. У нас трудно може да бъде извършен нормален икономически и политически преход при смяната на едно правителство с друго. Българските политици не се научиха да уважават политическите си опоненти, да не са длъжни да ги обичат, но постигнатото от тях в много случаи е било правилно и добро за страната, и то заслужава дължимото. Това е една от причините да нямаме успехи.
В изборите на 12 май аз виждам реална възможност това мислене да бъде променено. Говори се за едно бъдещо правителство на националното съгласие, за програмно или експертно правителство, което да насочи в правилната посока ресурса, който имаме. Изключително важно е да се намери незабавно път към гражданското общество, към гражданите на страната. Само една малка част от тях излязоха на протести, но те изразяваха интересите на голямата част от обществото. Гражданите трябва да бъдат допуснати до изпълнителната и законодателната власт, да бъдат изслушвани, защото те ще говорят с гласа на хората.
– Как реално може да се случи това?
– На първо място чрез организациите, създадени от протестиращите. Парламентът трябва да се отвори и да даде възможност и на други подобни формати, които желаят да изразят гражданската си позиция по въпроси, които са изключително важни за бъдещето на страната. Изборите ще минат, но тежката ситуация в страната ще остане. Лятото ще мине, ще дойде есента, а с нея и високите сметки за ток и парно, и ние трябва да имаме готови отговори, готови решения и да действаме отговорно и бързо в интерес на хората.
– Можем ли да говорим, че ни очаква бунт на бедните срещу богатите, ако не се вземат спешни мерки?
– При посещението си във Велико Търново номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски заяви, че се превръщаме в държава на работещи бедни. Проблемът не е в това да си намериш работа, а да си намериш добра работа с достойно заплащане, защото всеки от нас има много близки и приятели, които работят за минимални доходи, а как се живее с тях при тези цени. Хората трябва да получават достойно заплащане на труда си. Това е един от основните стълбове в програмата на Коалиция за България. Ние искаме да направим така, че да има възможност да се работи, младите хора да знаят, че държавата, която сега нехае за тях, ще им предостави възможност да започнат първа работа. Само така младият човек ще се чувства ангажиран, забелязан и уважен от държавата, защото сега много от младежите само чакат удобния момент да напуснат България. Практическото реализиране на една такава реформа е много труден процес, особено в такъв момент на безверие към държавата и нейните институции. Това е недопустимо за XXI век в държава, член на Европейския съюз.
Държавата трябва не да пречи, а да помага. Има един куп режими, регистрации, регулации и т.н., които ограничават разкриването на работни места, на едно малко магазинче, на някакъв малък и среден бизнес. Много регулации, регистрации, много такси, хартия и голямо писане. Налице е и един феномен, който аз съм нарекъл “чиновнически прочит на закона”, който също създава изкуствено затруднение за всякаква икономическа, дори и лична инициатива. За да отвориш магазин за плодове и зеленчуци, трябва да имаш първоначално минимум 2 500 лв, а в нормалните държави не е така. Там заявяваш, регистрираш желанието си, че искаш да работиш и започваш. От там насетне държавата следи как изпълняваш задълженията си към нея, помага ти, като не ти пречи.
Ние свикнахме всичко в България да става по трудния начин и за съжаление българинът го приема за нормално.
– Това ли усещате в малките населени места?
– Там ситуацията е отчайваща. Не мога да приема здрав и прав човек да живее с помощи от 40 лв., абсурдно е. В малките населени места хората са се научили да живеят скромно, на ръба на оцеляването. Имат много тежки проблеми. Най-важният е свързан със здравната помощ. Хората в еленските села казват, че да ги заболи зъб няма къде да отидат. А ако само един милион от 400-те мил. лв., които през 4-те години бяха дадени за подслушване, беше предоставен на болницата в Елена да си покрие дълга или на тази в Полски Тръмбеш, там щеше да има едно нормално здравеопазване.
– Скандалът с подслушванията има ли нужда от коментар?
– Подслушванията са регламентирани в закона, те са предвиден в закона способ за събиране на доказателства и в това няма нищо лошо, но ако се използват законово. Големият проблем е в незаконосъобразното използване на тези специални разузнавателни средства за други цели. Много от нас имат усещането, че са обект на такова подслушване само защото се занимават например с политика. Ако това е така, а то ще се разбере, защото винаги има следи и истината не може да бъде скрита, ще бъде много жалко. Ако са послушвани и следени кандидати и особено опоненти на управляващите в кампании и за това е използван държавен ресурс, който е можело да бъде използван за други важни и сериозни проблеми, това показва пълен провал и безсилие.
– Имате ли опасения от манипулация на изборите?
– Участвал съм в изборите от двете страни, в две качества. Администрирал съм три пъти като председател на РИК и един път като секретар на РИК, всички национални избори в област Велико Търново, от другата страна съм участвал като кандидат за кмет, а сега и като кандидат за народен представител.
Убеден съм, че ще има опити за манипулиране на изборите. Знам какво говоря, защото още законодателно бяха заложени капани, въпреки нашите предупреждения. Тези “капани” ще работят изцяло в полза на този, който е решил да манипулира. Изборният кодекс допуска обжалване на определени етапи от изборния процес, ако има пороци на процедурата в работата на СИК. Когато няма отразени забележки, РИК обобщава резултатите математически и ги подава в ЦИК. Но съществуват механизми за пресичане на опитите за манипулиране на изборите. Най-важният от тези механизми е участието на граждани с будна гражданска съвест, неподатливи на каквото и да е въздействие. Най-важната структурна единица при администриране на изборите е СИК, за това искам да приканя членовете им, всички наблюдатели и застъпници да бъдат изключително внимателни и да не се подават на каквито и да е манипулации, опити за заплашвания и купуване на цели комисии в хода на изборния процес. Иначе ще се стигне до парадокса от местните избори през 2011 г., когато в чувал с бюлетини е било намерено перде, а не бюлетини… Освен това, помним как в кампанията местни и президентски избори 2011г. в изборната машина беше впрегната държавата чрез нейните структури, чрез механизмите на управление на изборния процес в подкрепа на кандидатите на ГЕРБ. Това не трябва да се случва повече, но зависи от всички нас.
– С каква мисъл българите трябва да отидат към урните на 12 май?
– Като кандидат за народен представител от “Коалиция за България” искам да призова всички българи да излязат и да гласуват. Нека всички заедно да вземем решението за бъдещето на страната ни, защото тя е на кръстопът – дали да се стабилизира и да стане държава – подкрепа и приятел на своите граждани, или да допуснем да се запази страхът и неуважението към институциите. Видяхме до къде ни доведе сливането на партийността с държавния апарат. Стигнахме до самозабравянето и в един момент търпението на хората преля.
Изборът е изключително важен за българите, за настоящето и бъдещето на децата ни.
Аз мисля, че приоритетите на “Коалиция за България”, които по време на кампанията станаха достояние на всички, експертността, която предлагаме, както и номинациите за народни представители гарантират, че в парламента ще има честни и почтени професионалисти, хора с голяма гражданска тежест и хора, които могат да носят отговорността за бъдещото управление на държавата. Освен това, ще си позволя да приканя избирателите да погледнат на нас, кандидатите, и под друг ъгъл. Всички знаем, че в едни пропорционални избори важни и водещи са платформите и посланията на партиите и коалициите, но нека се вгледаме и малко по-мажоритарно, към конкретните кандидати. Нашите кандидати са силни личности, утвърдени общественици и професионалисти. Нека гласуваме на 12 май, не може да нямаме мнение. Българите трябва да си върнем държавата на нас – хората.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново