Незаконно строителство по трасето на АМ „Хемус“ край Куцина

Публикувано на ср, 9 юни 2021
5318 четения

Mинистърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира строителството на магистрала „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел на пътя Русе – В. Търново. Целта на визитата й бе да установи има ли незаконно строителство в участъка край село Куцина. Заедно с нея бяха зам.-министърът Тодор Анастасов и председателят на УС на АПИ инж. Апостол Минчев. Участъкът, който провериха, е част от Лот 6 от трасето на магистралата. Регионалният министър уточни, че за него все още няма издадено разрешително за строеж, не са приключили и отчуждителните процедури. В същото време според доклада на Сметната палата за участъка са платени авансово около 95 млн. лв.
„Подробният устройствен план е влязъл в сила на 8 февруари т. г. За да започне да се строи, трябва да се направи проект, да се подготвят строителните книжа, изчисления и др. и накрая процедурата да приключи с издаване на разрешение за строеж. Преди това обаче цялата камара от документи се подготвя от проектанти, които са ангажимент на фирмите, на които са възложени. Само подробният устройствен план е одобряван 2 години и е съгласуван с над 50 институции. За това твърдя, че ако днес имахме готов проект, с всички чертежи, скици и т. н., още 3-4 до 5 г. няма да имаме разрешение за строеж“, заяви Виолета Комитова. Според нея не трябва да се харчат пари предварително, след като реалното строителство е много далеч. Регионалният министър беше изненадана и от разположената многобройна строителна техника, като предходния ден там е имало само три багера. Край машините имаше и група работници.
Според Велик Танушев, представител на фирмата, наета от „Автомагистрали“ ЕАД, мястото не е строителна площадка, а паркинг, попадащ в сервитута на магистралата, и на него са разположени необходимите машини.
„Техниката е доставена на място съгласно писмото, което имаме от „Автомагистрали“ за мобилизация на машините за трасето. И тъй като това е техника, която не можем да извозим за един ден, ние я извозихме поетапно до тук, тъй като собствениците на предишния паркинг искат да си го използват“, заяви Танушев. И уточни, че машините са част от договора за наем на техника, който имат с „Автомагистрали“ и ще бъдат предоставени по време на изпълнението на лот 6, който е с дължина над 32 км. Участъкът започва от Павликени и достига до пресичането на пътя Русе – В. Търново край село Куцина.
Според Цветан Петков от „Автомагистрали“ проектът за Лот 6 е одобрен на Експертен съвет в АПИ още през юни м. г. Той уточни, че фирмата, която предоставя строителната техника, има договор за наем на въпросния имот, на който са разположени машините до приключване на отчуждителните процедури.
На мястото на инспекцията присъства и говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.
„Тези господа очакват от МРРБ да им издаде разрешителните, но ще трябва да чакат още дълго. Те много добре знаят това, както и че едни 90 млн. лв. са дадени за нищо и сега, за да ги оправдаят, правят цирк с много машини и с 30-тина крещящи работници, които казват, че искат работа. Според мен трябва да се намеси прокуратурата. Една част вече влезе в „Автомагистрали“. Но прокуратурата трябва не само да се намеси, да прибере и да засекрети документите по казуса, а да направи така, че накрая парите да се върнат обратно в държавния бюджет, а виновните да влязат в затвора”, заяви Антон Кутев. И допълни, че трябва също така да се установи дали преведените пари се харчат за това, за което са дадени.“Според мен тези средства са дадени не, за да бъдат вложени, а да бъдат отклонени, но това ще го установят компетентните органи”, коментира още Кутев. Според него този цирк струва скъпо на българските данъкоплатци и ще настоява да бъде направена пров    рка от страна на НАП дали платените пари са по сметките на въпросната фирма.
От своя страна директорът на РДНСК- В. Търново Петя Комитова, заяви, че направената проверка е установила, че има извършено незаконно строителство с направени насипи и ще бъде издадено предписание за възстановяване на терена.
При посещението си министър Виолета Комитова каза още, че в момента текат проверки на място в страната. Част от тях касаят извършването на строителни ремонти за 600 млн. лв. на фирми, които са полагали асфалт и трябва да се установи дали възложените дейности са извършени от изпълнителите. Ще бъдат направени проверки и на обектите, за които са платени авансово средства. За магистрала „Хемус авансово са разплатени 1,5 млрд. лв., включително и за Лот 6. Сред проверените обекти в региона е и свлачище на път I-5 Полски Тръмбеш – В. Търново, за което са дадени пари за укрепване, каза още министър Комитова.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново