Най-честите финансови грешки, които допускаме

Публикувано на пт, 16 окт. 2020
581 четения

Никой от нас не обича да допуска грешки. А да си ги признава – още по-малко. Разбира се, има грешки в управлението на личните финанси, които нямат кой знае какви последици. Те лесно могат да бъдат поправени и животът да продължи без големи сътресения.

Но има и грешки със сериозни последици – такива, които нерядко стават част от нашето поведение или ги допускаме ден след ден. Ефектите от тях се натрупват неусетно с течение на времето, докато един ден осъзнаем, че сме оставили финансите си на автопилот.

Такива грешки са трудно поправими и струват скъпо. Цената на финансовите грешки може да бъде висока.

Всекидневни финансови грешки

Това са, на пръв поглед, съвсем невинните малки ежедневни радости. Капучино на път за работа, всекидневен обяд навън, кутия цигари от денонощния магазин.

Прекомерно харчене

Ако  пресметнем сумата на тези дребни удоволствия с изненада ще установим, че 5 лева дневно са 150 лева месечно или близо две хиляди лева на година. Една не малка сума, която би могла да се използва за доста смислени неща.

Никой не казва, че не трябва да имаме социален живот. Или пък, че трябва да живеем в ежедневните лишения на стоика Зенон в Древна Атина.

Но, и не бива да забравяме, че капка по капка прави вир. А продължението на пословицата, според съвременния градски фолклор, гласи, че левче по левче – гради язовир.

Допълнителна полза от заменянето на ежедневното хранене навън, например, с по-често приготвяне на домашна храна, ще е с положителния ефект върху физическото ви здраве, освен върху финансовото. Не е тайна, че често храната, която консумираме навън не е нито по-прясна, нито по-качествена, нито по-полезна от домашно приготвената.

Живеене с пари на заем

Казват, че едно зло никога не идва само. Ако сме харчили прекомерно, нормално е далеч преди заплата да се окажем без пари. И тогава посягаме към заемите.

Бързият кредит е толкова примамливо решение. Особено, ако е гарниран с обещание към самите нас, че това ще ни е за пръв и последен път. Уловката е, че бързите пари, обикновено са скъпи пари.

Лихвата по тези кредити е висока. Компаниите за бързи кредити печелят именно от това. Връщането на главницата и на лихвата натоварва финансите ни и за следващите месеци.

А така много лесно влизаме в спиралата „пари до заплата“. Там прекомерното харчене е последвано от взимане на пари на заем, които се връщат от следващата заплата и така отново оставаме без пари по средата на месеца.

Импулсивно пазаруване

Живеем във време, в което ни се втълпява, че пазаруването е ултимативното лекарство за всичко.

Скарали сме се с шефа, колега ни е вдигнал кръвното, приятелите са ни разочаровали, децата не слушат. Да си купим нещо, за да получим мимолетното удоволствие от новото е безкрайно лесно.

Само че, след ден или два, когато нещото вече не е вълнуващо, отново се оказваме с поредната ненужна дрешка/джаджа и с олекнал портфейл.

А още по-зле, с финансово бреме за месеци напред ако сме се поддали на изкушението да вземем голяма доза от шопинг лекарството под формата на скъп смартфон на изплащане, например.

За да намалим риска от емоционални и необмислени покупки можем да приложим правилото на 48-те часа. Действа като антидот на постоянния рекламен поток, на който сме изложени целодневно.

Знаете ли, че от събуждането ви сутрин докато си легнете вечер сте подложени на облъчване от поне 300 бранда, като всеки от тях се бори за място в сърцето и в портфейла ви?

Така че, искаме ли да си купим нещо, просто отлагаме покупката с 48 часа. Даваме време на емоцията да утихне и да не ни ръководи при взимането на решението.

Ако след 48 часа все още искаме да си купим въпросната вещ е по-малко вероятно да съжаляваме по-късно.

Големите финансови грешки, които допускаме

Малките финансови грешки могат да разклатят финансовото ни здраве за определен период от време. Големите финансови грешки могат да го разрушат и възстановяването ни да бъде дълго и болезнено.

Липса на инвестиции

Когато сме млади животът е богат, обещаващ, пълен с ярки цветове и безгрижие. Тогава преливаме от надежди, че всичко ще продължава така и нещата ще се нареждат от само себе си.

И пропускаме да използваме точно това време на изобилие от възможности и малко финансови тежести, така, че то да ни донесе още повече изобилие на по-късен етап. Харчим го, вместо да го инвестираме. Оправдаваме се с „не разбирам от това“, „сложно е“, „мразя математиката“, „имам достатъчно време пред себе си за това“

А час на ден, прекаран в образоване на тема финанси, вместо в скролване из социалните мрежи може да промени живота ни. Достъпът до инвестиционни съвети също не е труден.

Експертите в областта могат да ни помогнат да се ориентираме как да извлечем максимума от ограничения финансов ресурс, с който разполагаме. Това е безценно житейско умение, защото истината е, че желанията ни може и да са безгранични, но финансите ни – не са.

Липса на бюджет

Какво е бюджетът? Това е „селфи“ на финансовото ни състояние. То показва колко печелим, колко харчим, например за месец, и каква е разликата между двете суми.

Изготвянето на месечен бюджет е първата стъпка към финансовото здраве.

Ако не знаем откъде идват и къде отиват парите ни, нямам как да ги управляваме.

Липсата на точна сметка за какво и колко харчим ни държи в балона на илюзията за спокойствие. А събуждането от илюзиите е винаги болезнено. И когато балонът се спука, разбираме, че сме изгубили безкрайно много време и възможности. Често пъти необратимо.

Колко е достатъчно?

Добрата практика да правим бюджет ще ни позволи да управляваме доходите си разумно и да извлечем максималното от тях.

Като добра пропорция за разпределяне на спечеленото специалистите препоръчват 50 % от доходите ни да отделяме за постоянни разходи – вноски по кредити, режийни, сметки.

Други 30% да покриват разходи като храна, облекло, пътувания, извънредни разходи – посещения при стоматолог, малки ремонти и т.н.

Останалите 20% е нужно да разделим между спестявания и инвестиции. Добре е да имаме депозит, който да служи като авариен фонд в случаи на спешност. Сума, която да покрие издръжката ни за поне 4 месеца, в случай че останем без доходи, би трябвало да ни даде спокойствието, че не сме беззащитни в случаи на криза.

Инвестициите пък са дългосрочен инструмент, който работи за постигането на големи житейски цели и мечти – собствен дом, образование на децата, добра грижа за здравето, спокойни и независими зрели години.

Липса на финансов план

Присъщо ни е да си представяме бъдещето, да мечтаем, да рисуваме във въображението си желания живот.

Жилище, образование, семейство, здраве, спокойни късни години  – всички тези важни неща имат своята житейска логика. Освен нея обаче имат и финансово измерение.

За да реализираме мечтите си и да постигнем целите си ни трябва нещо повече от желание. Добре е да знаем какво ще ни струва, за да ги постигнем. Да си направим план за стъпките, които ще ни доведат до изпълнението на целта.

Този план стартира с определянето на финансовото ни състояние в момента.

Продължава с разписването на целите, към които се стремим.

Определя финансовите инструменти, които са най-подходящи за нас. Те трябва да прилягат добре на комбинацията от желания и възможности, които имаме.

След това описва стъпките, които трябва да предприемем, за да се придвижим от моментното към желаното състояние.

И понеже в живота най-постоянното нещо е промяната, планът се актуализира ежегодно или при настъпването на събития, които имат влияние върху него.

Консултирането за изготвяне и актуализиране на подобен финансов план отнема не повече от час-два, а ползите от него са безспорни.

Необмислени разходи за жилище, кола

Бяла спретната … прогимназия

Недвижимият имот е традиционна ценност в България. Това е и нещо, което повечето от нас приемат като добра инвестиция, дългосрочен актив.

Разбира се, подобна голяма покупка е свързана неминуемо с много разходи. При това, в повечето случаи – не еднократни, а продължаващи с години.

Често върху новопридобития имот се учредява ипотека и той, на практика, е собственост на банката, докато ипотеката не бъде изплатена.

Така се получава, че всъщност сме под наем, като наш наемодател е банката, отпуснала кредита.

През това време, освен вноската по кредита, върху нас тежат и всички допълнителни разходи за ремонт и поддръжка на жилището, данъци и такси, които иначе биха били за сметка на наемодателя.

По-малкото е повече

Пресмятайки общата финансова тежест е добре да помислим, дали не е възможно да купим по-малък от първоначално планирания дом. Трябват ли ни две или три спални, ако все още нямаме деца. Тези помещения ще стоят празни и безполезни, докато ние плащаме за това.

По-малкият апартамент автоматично снижава както необходимата първоначална инвестиция, така и месечните разходи по обслужване на кредита и поддръжка на имота.

Трябват ли ми конете на Чингиз Хан

Историята твърди, че някога един от враговете на Чингиз Хан му изпратил нечувано щедър дар, за да го умилостиви  – 600 чистокръвни коня.

За хана не е било проблем да ги приеме. Имал къде да ги подслони и как да се грижи за тях.

Ако, обаче, ние сме си наумили да приютим под един капак подобно количество коне – по-добре да помислим пак.

По-голяма, по-луксозна кола обикновено означава по-скъп като инвестиция и като поддръжка автомобил.

Принципът е същият – плащаме за актив, който с времето се амортизира. Така увеличаваме разликата между това, което получаваме като полза и това, което плащаме като цена за нея.

По-добре да изберем автомобил, който ще ни върши същата работа, без да товари излишно бюджета ни.

Опит или грешка

Има начин твърдението на Оскар Уайлд, че опит е името, с което много хора наричат грешките си да не се отнася за нас. Как? Можем да започнем с две лесни стъпки. Първо – да прегледаме навиците си за харчене, преди да са се превърнали в грешки. И второ – да почерпим от опита на експерти в областта.

Така ще наричаме опит не грешките, а постиженията си.

София Микуцева,
NN България

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново