Най-младият общински съветник е отдаден на счетоводството и любимата си Антония

Публикувано на чт, 14 Ное. 2019
4671 четения

Икономистът Христо Стоев от ГЕРБ е най-младият общински съветник в местния парламент на старата столица. В средата на декември той ще навърши 24 години. “Кандидатурата ми не беше самоцел или някаква моя амбиция. Продиктувана е от приемствеността в ГЕРБ и в младежката организация на партията, в която аз членувам. Мотивира ме и позитивизмът на колегите, желанието всички заедно да работим за превръщането на Велико Търново в едно още по-приятно място за живеене”, споделя Христо и допълва, че новата му роля на съветник за него е отговорност и чест. Казва го, но не като заучена дежурна фраза, в думите му се чете желанието на всеки млад човек да променя средата около себе си към по-добро. Младият съветник смята, че ще е най-полезен в постоянната комисия по бюджет и финанси и в икономическата, където ще плува в свои води. Важно е в Общинския съвет да работим конструктивно, оперативно, градивно, а не да се делим, споделя той и признава, че

баща му Евгени Стоев, който е общински
председател на ГЕРБ

и бивш народен представител, не го е подтиквал да се занимава с политика и обществена дейност. “Каза ми, че ме подкрепя, щом съм решил да стана съветник, и вярва, че решението ми е правилно, а и това, че вече пет години работя в частния бизнес ще ми е от голяма помощ”, разкрива младият мъж.
Христо е категоричен, че не гледа на съветническото си място като трамплин.
“Това е абсурдно, човек не трябва да гледа на позицията, която заема, като трамплин към следваща, защото, ако той е последователен в действията си и харесван от обществото, израстването ще дойде само”, вярва Христо.
Желанието на Стоев-младши да се развива са насочени най-вече към собствения му бизнес. Завършил е предприемачество в УНСС, а сега и магистратура по счетоводство във ВТУ. Едновременно с това от тази година преподава счетоводство като хоноруван преподавател на бакалаври в Стопанския факултет на ВТУ. “Счетоводството, финансите, икономиката за мен са много повече от професия. Смятам, че когато човек има енергия и ентусиазъм, трябва да даде нещо и на обществото. Освен да развивам себе си и да се усъвършенствам, искам да бъда полезен на по-младите от мен, защото моят опит е изцяло свързан с практиката”, заявява Христо.
Той започнал да се занимава със счетоводство още в първи курс на университета. Първо мислел, докато учи в София, да работи нещо друго, но бързо осъзнал, че е по-добре да развива нещо, което вече е започнато, и се заел да помага в счетоводната кантора на майка си във Велико Търново. “Времето ми беше разделено – вторник, сряда и четвъртък бях на лекции и упражнения, след това се прибирах да работя тук. В началото се учех, защото счетоводството е занаят, а той се краде, докато се научих и сега с нея сме съдружници в счетоводната кантора”, обяснява най-младият общински съветник. С усмивка допълва, че сигурно е орисан да е счетоводител, защото още

когато прохождал,
хванал старо сметало

Той е категоричен, че не е привилегирован затова, че работи с майка си и не му е по-лесно, защото, по думите му, в частния бизнес не може да се говори за бащиния, тъй като там веднага си проличава колко и какво можеш. “Това не е назначение някъде, където да те търпят, в нашата работа трябва да се доказваш всеки ден. Не отричам, че родителите ми са ми дали много, но и аз много съм търсил, за да взема, да стана по-добър. Не само от тях. Аз търся контакт с успешни и можещи хора, гледам да се обграждам с такива. Интересен ми е техният бит, начинът им на живот, светогледът им”, пояснява Стоев.
В бъдеще Христо се вижда по-скоро като тесен специалист икономист, който може да помага на младите хора, но и на тези от реалния бизнес. За своите почти 24 години той вече е осъзнал, че да си политик е малко разтегливо, а и временно понятие. Това са мандатни позиции – днес си на поста, утре не си, допълва той.
Най-младият сред участниците в местния парламент все още не е семеен, но от няколко години има сериозна приятелка. Тя се казва Антония и сега завършва право в София. “За мен разстоянията не са проблем. Когато аз израствах, не винаги и моите родители са били заедно, но когато човек иска да се развива, е неминуемо да прави жертви, които почти винаги са свързани с личния живот и времето за семейството. Ние с Антония сме ту в Търново, ту в София, събираме се най-често през почивните дни. Но не мисля, че това е проблем, когато човек е наясно с кой иска да е и е целенасочен и устремен”, убеден е той.
Христо вярва, че когато завърши, Антония ще дойде при него. “Живеем в един от най-хубавите и проспериращи градове. Амбициозен човек като нея, който учи сериозно, има шанс да се реализира във Велико Търново. Дори ще издам, че с кмета и другите съветници подготвяме един проект, който да интегрира точно тези току-що завършили млади хора. Трябва да им дадем шанс, защото бъдещето принадлежи на тях”, споделя Христо.
За хобита не му остава много време. “В юношеските години тренирах футбол. Той ми помогна да изградя волята, която имам, защото, каквото и да прави човек, най-важното е да го прави с огромно желание и второ – трябва да е целеустремен и да има голяма воля, която да му помага да се справя с препятствията и да не отказва. Спортът ми помогна да мога да избегна да се справям в екип, да знам как да реагирам, когато около мен има хора, които са с голямо его”, обяснява Христо и допълва, че вече все по-рядко и все по-некачествено се занимава с футбол, но счетоводството заема основната част от времето му.
Борбен, винаги отворен към хората и проблемите, трудолюбив и позитивен, така в едно изречение се описва Христо Стоев. Обещава да не изневерява на себе си и като общински съветник.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново