Най-младата дама в местния парламент не се страхува да поставя неудобни въпроси

Публикувано на пт, 7 юни 2019
2357 четения

Проблемите с инфраструктурата, безопасността на детските площадки, сметосъбирането и снегопочистването в крайните квартали, изпълнението на ремонтните дейности в старата част на В. Търново са само част от питанията на общинския съветник Валерия Дончева. “Мъжкото момиче” на опозицията е не само най-младата дама в местния парламент, но и най-активна сред колегите си, макар и да не приема това определение за себе си. Макар да е само на 33 г., не се притеснява да поставя неудобни въпроси от трибуната на Общинския съвет и да взема отношение по различни казуси за сметка на останалите, много от които имат значително по-дълъг политически опит.
Валерия споделя, че се е запалила по политиката през 2011 г. по време на кампанията за местните избори, когато кандидат на БСП беше адвокат Николай Илчев. Определя това време като изключително позитивна кампания, коренно различна от последните политически престрелки, които белязаха изборите за Европарламента. “Имахме страхотни идеи, правехме страшно много инициативи. В кампанията като доброволци участваха около 35-40 младежи, които организирах в различни инициативи. Тогава все още не бях член на БСП. След приключването на кампанията ми предложиха да стана областен координатор на младежката организация и аз приех предизвикателството. Ако само няколко години по-рано някой ми беше казал, че ще стана член на БСП, щях да му се изсмея и да му кажа, че няма как да членувам, в която и да е партия. Очевидно човек не трябва да се зарича. Но оттогава, смея да кажа и до днес, политиката ми е голяма страст”, споделя с усмивка Валерия Дончева.
Казва, че от тогава до сега отчита голяма промяна в себе си. В началото била по-експресивна в изказванията и действията си, а днес се определя като много по-спокойна и диалогична. Осъзнава, че нещата не могат да се оправят толкова бързо и лесно, колкото на нея ѝ се иска, защото макар отстрани работата на политиците да изглежда лесна, всъщност в политиката няма лесни неща. Лесно е единствено човек да се самозабрави, както и да се дистанцира от проблемите на хората, гласували му доверие.
В началото на мандата като общински съветник Валерия вярвала в големите каузи, за които искала да се бори с цената на всичко. Днес от дистанцията на времето отчита, че големите каузи и проекти не вълнуват хората. “Гражданите искат, като излязат от вкъщи, да знаят, че децата им се движат в безопасна среда. Че като отиват на работа, няма да си счупят колата в уличните дупки или крака в отворена шахта. Искат да им е изхвърлен боклукът, да им е подредено и сигурно. Това им дава спокойствие. Когато това липсва, хората няма как да имат мечти за нещо по-голямо. Стигнах до това заключение през третата година на мандата. Дотогава смятах, че промяната може да се постигне чрез “революция”. Но по трудния начин разбрах, че това няма как да се случи”, допълва обшинският съветник. Смята, че вината за това не е само в политиците, но и в апатията, обхванала по-голямата част от хората – всеки се интересува от себе си и собственото си добруване, което им пречи да погледнат отвъд собствените си проблеми. Това е причината трудно да излизат да протестират и да предпочитат да коментират в социалните мрежи.
“За мен последните 4 години като общински съветник минаха страшно бързо, но единственото, за което съжалявам, е, че останаха много проблеми, за които дори още не сме започнали да говорим в залата. Не приемам, когато някой ми каже, че съм най-активният общински съветник. Това изглежда може би така на фона на останалите колеги, много от които не са направили нито едно питане за тези 4 години. Всъщност питането към кмета смятам, че не е трибуна само на опозицията. Моето разбиране за този механизъм е, че това е най-лесният начин да вкараш един проблем в дневния ред на Общинския съвет, който по друг начин може никога да не бъде включен”, убедена е Валерия. Според нея голяма част от точките в дневния ред са свързани с чисто административни процедури, което създава впечатление у хората, че с това се изчерпва работата на местния парламент. Затова прави питания на почти всяка сесия, но за нея най-важен е въпросът по кои теми има решение на проблема или папката с въпроси продължава да отлежава на нечие бюро в администрацията.

Липсата на
дългосрочна визия за развитието
на В. Търново е
най-сериозният проблем

Големият дисбаланс между центъра и кварталите в града също създава напрежение сред гражданите. “Има нещо сбъркано в цялото градоустройство, имаме блок в училищен двор, както и такъв, граничещ с болница, високи сгради, несъобразени с останалите и с облика на града. Не съм против да се строи, защото това е знак, че градът се развива, но е важно къде и как се строи. За мен това е сигнална лампа за цялото градоустройство. Смятам, че липсва цялостна визия как трябва да се развива градът в близките 20, 30, 40 или 50 г. Всеки мисли само за своя мандат и това късогледство е най-големият проблем на всеки общински служител или съветник. И докато се мисли в такъв малък период, реално няма как да се постигне нещо голямо”, смята Дончева. Другите проблеми, които не търпят отлагане, са инфраструктурата – уличните дупки, разрушените тротоари и стълбища, паркирането, сметосъбирането в част от града. За решаването на някои от казусите може да се потърси добрият пример от други градове, които имат подобно географско разположение като старата столица, смята общинският съветник.
Допълва, че едно от следващите ѝ питания в ОбС е свързан с живеещите на ул. “Димитър Рашев” в кв. “Зона В”, които от години чакат да бъде изградена улица към техния блок. Казусът се оказва параграф 22, а очакванията им улицата да бъде направена с изграждането на новата пътна връзка отново удрят на камък. Хората са лишени от услугата сметосъбиране, за което плащат данъци, пожарни и линейка нямат достъп до там, защото не могат да минат по тясната пътечка.
“Искам в края на мандата си като общински съветник, когато тегля чертата, да мога да кажа, че поне малко съм допринесла за решаването на някакъв проблем или да се вземат добри решения за гражданите. Затова не разбирам пасивността на останалите ми колеги, които могат да използват питанията, дори и колегите от ГЕРБ, за да помагат на кмета в управлението на общината. Все още има много проблеми, за които имам сигнали от граждани и изчакват да влязат в Общинския съвет, тъй като, ако ги входирам всички, това означава да правя по няколко питания на всяка сесия, което започва може би да дразни. Аз не искам да дразня никого, целта ми е да се даде гласност и да се говори за реалните проблеми, които засягат всички нас, защото освен общински съветници ние сме и граждани на тази община и от нас зависи как ще се развива”, казва още Валерия Дончева.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново