Най-големият проблем на Велико Търново е, че остава без млади хора

Публикувано на ср, 22 Мар. 2017
318 четения

– Г-н Илчев, какви са впечатленията ви от предизборната кампания, която е към своя край?
– Тази кампания показва едно много важно нещо – хората се измориха и не искат да слушат никакви политически послания. Това означава, че подсъзнателно избирателят започва да търси мажоритарния елемент. Той залага на личностите, а не на посланията, които политическите партии артикулират.
Хората трябва да познават народните си представители, а не да ги виждат от избори на избори. Има депутати, които наистина са правили опити да работят за града и региона, за това аз не поставям всички под един знаменател, защото няма да е коректно.
В Народното събрание трябва да отидат хора професионалисти, доказали се в своята работа, а не послушни партийни функционери. Това трябва да са хора с авторитет и чисто име, които имат зад гърба си своите успехи. А колко от народните ни представители са великотърновци?! Трябва да е ясно, че не ставаш такъв, когато си направиш една хубава снимка на Царевец или на Стамболовия мост.
– Кои според вас са проблемите на региона, които трябва да бъдат решени в следващите 4 години?
Във всяка една кампания основните акценти, свързани с Велико Търново, се повтарят. Те и не могат да бъдат други, защото тези, които идват на власт, не ги изпълняват. Автомагистрала “Хемус” си стои непостроена, Присовските завои не са обезопасени, Горна Оряховица все не може да стане транспортния център, който трябва да е, двата ВУЗ-а продължават да имат проблеми.
Тогава какво важно е направено за региона от досегашните ни народни представители?! Да, разликата между Северна и Южна България е огромна, но защо чак сега беше забелязана. Велико Търново и регионът наистина могат да станат икономически и логистичен център за цяла Северна България.
Ние имаме огромен интелектуален резерв, който не се използва достатъчно. Има млади обучени хора, които бягат към по-големите градове в страната или в чужбина, защото тук не могат да разгърнат потенциала си. Велико Търново не обръща внимание на най-големия си проблем – регионът остава без млади хора. Изкуственото поддържане на имидж на град с млади хора се дължи на временното присъствие на студенти. Великотърновските деца, завършвайки гимназиалното си образование напускат и не се връщат. Постоянно се говори, че има разкрити много работни места и градът бил с най-ниската младежка безработица. Да, така е, защото си изгонихме младите хора. Това трябва да се каже ясно, но никой не говори за това. Тази тема трябва да е водеща за нас.
– Защо са важни тези избори?
– Не знам колко непълни мандата трябва да изкара Народното събрание, за да осъзнаем, че ни е нужно единение на база ценности. Нека те да не са политически, а принципни. Демографската криза, геополитическите регионални проблеми, икономическото изоставане на страната са три теми, около които трябва да се обединим незабавно, защото става дума за оцеляването ни като нация. Дойде времето, в което е нужен широк консенсус, но на принципна основа.
АБВ се опита да даде такъв тон. Това е причината да бъдем в предишното правителство. Ние бяхме социалната лявоцентриска алтернатива на случващото се и първи дадохме сигнал, че нещо не е добре. Имахме смелостта да си го признаем, а колко от останалите партии са го правили. Нужно ни е национално съгласие, иначе загиваме. Крайно време е да осъзнаем, че този двуполюсен модел не работи.

Моите 8 причини да съм политик и
кандидат за народен представител:
1. Стремеж към справедливост във всички нива на обществените отношения.
2. Младите българи – богатството, което България не трябва да губи. Въвеждане на конкретни мерки по предоставяне на условия на труд и адекватното му заплащане.
3. Работеща правосъдна система, ползваща се с най-високо доверие в обществото.
4. Незабавни мерки по решаване на демографския проблем – данъчни и финансови облекчения за младите хора, младите и многодетните семейства; премахване на таксите за детски градини и детските ясли.
5. Мажоритарност при избори – въвеждане на работещи и доказани в развити държави и във времето избирателни системи (напр. Германия).
6. Социално-икономическо възраждане на област Велико Търново като важен университетски, културен, стопански и финансов център. Изграждане на съвременна инфраструктура и предоставяне на атрактивни условия на млади специалисти.
7. Пълна публична ревизия на приватизацията в енергийния сектор.
8. Незабавно действия по решаване на проблема с казуса “Присовски завои” и моста над река Янтра при с. Шемшево.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново