Наказателни постановления за 13 900 лв. е издала екоинспекцията във Велико Търново

Публикувано на пн, 21 сеп. 2020
217 четения

22 сигнала са постъпили на “зеления телефон” и на електронната поща на Регионалната екоинспекция във В. Търново през август. Броят им спрямо предходните месеци на годината е сравнително голям. Гражданите са сигнализирали за птици в безпомощно състояние (9), за умряла риба (5), за неприятни миризми от дейността на дружества (2) и от наторяване с птича тор (2). Екоинспекцията е получила и единични сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, водовземане и намерени ранени костенурки.
Обажданията за пострадали животни са за ястреби, бели щъркели и костенурка със счупена коруба. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а костенурката до Спасителния център за сухоземни костенурки в сeло Баня, община Несебър. Проверки заради открита мъртва риба са направени при каменния мост при село Кесарево, както и в Дряново и Севлиево, където са извършени проверки.
На “зеления телефон” е постъпил сигнал и от ИАРА – В. Търново, за три цистерни до р. Янтра между Горна Оряховица и Долна Оряховица в района на старата мелница. Той е препратен към Басейнова дирекция “Дунавски район” – Плевен, след като от полицията са установили, че цистерните черпят вода за нуждите на изграждащия се газопровод в района. Предприети са необходимите действия за установяване на фактическото състояние и отстраняване на несъответствията.
Общо 93 сигнала са подадени за осемте месеца на годината, като 11 от тях са препратени за решаване по компетентност на други институции. Наблюдава се периодичност при подаваните сигнали – през топлите месеци са за ранени животни и птици, замърсяване на водите и умряла риба, миризми. През студените месеци експертите проверяват сигнали за горене на отпадъци, прах, пушеци и замърсен въздух и замърсявания с отпадъци. В резултат на проверките по сигнали са издадени 12 предписания, съставени са 4 акта за установени нарушения с издадени наказателни постановления за 13 900 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново