Над 53 800 лв. струва осветлението между новия мост и село Шемшево

Публикувано на пн, 3 Авг. 2020
210 четения

Над 53 800 лв. струва изграждането на осветление в района между новия мост над Янтра и село Шемшево. Това стана ясно на заседанието на местния парламент миналата седмица. Питането беше входирано от групата на “Демократична България – обединение”. “Участъкът в района между новия мост над р. Янтра и селото от началото на месеца е осветен с 44 LED осветителни тела. Каква е стойността на цялата инвестиция – доставка и монтаж на стълбове, лампи и други и кое налага такъв разход по време на задаваща се икономическа криза? С каква цел Община В. Търново инвестира средства, осветявайки ниви трета категория, които са от двете страни на четвъртокласния път и предвижда ли се последваща промяна на предназначението им”, попитаха общинските съветници. Сред въпросите им бе и какво е отстоянието на монтираните стълбовете от пътното платно, предвид факта, че някои от тях са на разстояние под 25 см, което според тях създава опасност за участниците в движението, особено за тежкотоварните автомобили.
“В началото на 2020 г. е извършен основен ремонт на 400-метров участък от съществуващото улично осветление в село Шемшево и продължаването му извън населеното място в посока на новия мост над р. Янтра и Западна промишлена зона на гр. В. Търново. Стойността на строително-монтажните работи възлиза на 53 886 лв.”, уточни кметът Даниел Панов. Над 26 000 лв. струва доставката и монтажът на стоманотръбните стълбове, а на 43 броя улични осветителни тела възлиза на над 10 400 лв. Кметът уточни, че при изграждането на новото мостово съоръжение над р. Янтра през 2018 г. е направено ново осветление на участъка на общинския път от моста в посока В. Търново. Същевременно са останали тъмни участъци, което според кмета създава опасност от пътно-транспортни произшествия. Затова в изпълнение на инвестиционната програма Община В. Търново възлага ремонт и изграждане на осветление по улици в село Шемшево, както и в участъка на общинския път от селото до новия мост. “Основната цел на Общината да инвестира средства за това осветление е, за да се направи по-безопасно ползването на уличната мрежа в Шемшево и общинския път”, мотивира се Панов. Кметът уточни още, че направената инвестиция е от съществено значение за В. Търново, включително Западната индустриална зона и близките села Шемшево и Леденик. Тя е заложена при изработването на бюджета през 2019 г., а изпълнението стартира през февруари тази година, когато все още не е имало индикации, че ще има пандемия и икономическа криза.
Това не е последната инвестиция в района, стана ясно още в отговора на кмета Даниел Панов. Към настоящия момент е изготвена строителна документация за възстановяване на водостока и общинския път в участъка между новия мост над р. Янтра и В. Търново. Проектният габарит на общинския път е с две пътни ленти по 3,25 м за двупосочно движение и два стабилизирани пътни банкета по 1,25 м, изготвен в съответствие с действащата нормативна уредба. При реконструкцията на пътя и неговото изправяне в зоната непосредствено до водостока се предвижда преместване на временно монтираните два стълба за осветление.
Относно въпроса защо не се инвестира в осветяване на населените места вместо извън тях, кметът отговори, че са изпълнявани всички заявени от кметовете подобни искания.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново