Над 188 млн. лв. са отпуснатите европейски средства в областта

Публикувано на ср, 10 Юли 2019
128 четения

97 проекта на обща стойност над 188 млн. лв., осигурени от ЕС, са реализирани във Великотърновска област за периода 2014-2019 г. Това заяви Йоана Данчева, експерт в Областния информационен център в старата столица. Средствата са осигурени по различни оперативни програми, като най-много проекти са финансирани по ОП “Иновации и конкурентоспособност” – 63. От тях са се възползвали малки и средни предприятия в региона, които са получили общо 84 млн. лв. Общо 26 проекта на стойност над 57 млн. лв. са отпуснати по ОП “Региони в растеж”.
“В момента има отворена процедура по ОП “Околна среда” за изпълнение на демонстрационни проекти за управление на отпадъци. По нея може да се кандидатства до 26 август. Безвъзмездната финансова помощ е 391 166 лв. Могат да се включат както общини, така и юридически лица със стопанска и с нестопанска цел. Предстоят и няколко процедури по приоритетна ос “Натура 2000”, както и по “Биоразнообразие”, каза още Йоана Данчева. По ОП “Региони в растеж” има отворена процедура за туристически атракции, по която могат да кандидатстват до 31 декември 2021 г. общини, институции по вероизповеданията и Министерство на културата.
Очаква се всеки момент да бъде отворена и процедура за развитие на регионални иновационни центрове. По Програмата за развитие на селските райони вече може да се кандидатства за стартова помощ за развитие на малки стопанства, като срокът за кандидатстване е до края на септември. До края на годината се очаква да бъдат отворени още над 15 процедури по основните пет оперативни програми.
249 консултации са извършени в Областния информационен център от началото на годината досега. Проведени са 18 информационни кампании с над 180 участници, като се отчита голям интерес от страна на гражданите, заяви Светослав Стефанов от Областния информационен център.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново