Над 1,3 млн. лв. трябват за довършване на новата детска градина „Шареният замък“

Публикувано на чт, 29 окт. 2020
1186 четения

Над 1,3 млн. лв. са необходими за довършването на новата детска градина „Шареният замък“ във В. Търново. Това заяви кметът на старата столица инж. Даниел Панов в отговор на питане на общинския съветник Николай Илчев кое е довело до оскъпяване на проекта за детската градина от предварително обявената сума от 1,7 млн. лв. на 2,5 млн. лв., според обществената поръчка за избор на изпълнител.

„До момента ДГ „Шареният замък“ има сключен договор за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни дейности и инвеститорски контрол на обща стойност 2 818 544 лв. Съществуват и преки разходи, свързани с предпроектни проучвания, доклади и  съгласувателни процедури с редица дружества и институции на обща стойност 31 172 лв. До сега са изплатени суми на обща стойност 1 728 943 лв. За окончателното завършване на обекта и въвеждането в експлоатация са необходими 1 260 642 лв., които са за обзавеждане и осигуряване на пълноценното функциониране на детското заведение“, уточни кметът инж. Даниел Панов. Той припомни и хронологията относно изграждането на детската градина. На 15 октомври 2009 г. е обявена обществена поръчка за проектиране и изработване на технически проект, който така и не се реализира заради редица обстоятелства, като неуредени регулационни отношения на имота, проблеми със собствеността и липса на финансиране. На 17 април 2018 г. се подписва допълнително споразумение към предходния договор за изготвянето на проект, за което е изплатена сумата от 44 952 лв.

С постановление на Министерски съвет от 2017 г. на базата на идейния проект е одобрена сумата от 1,7 млн. лв. за изграждане на нова детска градина в кв. „Зона В“. На 29 март 2019 г. след изработване на техническия проект е обявена обществената поръчка за строителството, като прогнозната стойност от 2 533 803 лв. На 15 август м. г. е сключен договор с фирма „Рендстрой“ ЕООД, с която е подписан договор на стойност 2 531 194 лв. Избрана е и фирма за строителен надзор.

Оказва се, че преди старта на самото строителство има пропуски в заложените строително-монтажни дейности, които не са включени и съответно за тях не са предвидени средства. Направена е и проверка от страна на експерти от Общината, според която става ясно, че са необходими допълнително 172 186 лв. за  строително-монтажни дейности. Съответно с фирмата изпълнител е сключен допълнителен договор за 55 857 лв., а малко по-късно е обявена обществена поръчка за нововъзникналите дейности по изграждане на детската градина и оградата, които са за 79 368 лв., посочи още кметът Панов.

„Имахме намерение детската градина да бъде завършена в началото на тази учебна година, но забавянето се дължи не само на липсата на допълнителните средства, за които сме кандидатствали по няколко направления и имам информация, че сме одобрени, но и заради пандемията от COVID-19. Надявам се следващата година след отпускане на финансирането и възлагането на допълнителните строително-монтажни дейности, детската градина да бъде отворена“, каза още кметът на старата столица. Градоначалникът посочи , че на улица „Димитър Рашев“, на която ще е входа на детската градина, предстои да бъде направена подмяна на ВиК мрежата и изграждане на инфраструктурата. Това също е забавило изграждането й. На този етап все още няма назначен директор и персонал в „Шареният замък“, тъй като сградата не е въведена в експлоатация. Очаква се до началото на пролетния сезон детската градина да бъде завършена.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново