Над 120 млн. лева са инвестирани във В. Търново за последните 4 г.

Публикувано на ср, 25 Сеп. 2019
539 четения

Над 120 млн. лв. са инвестирани през последните 4 години в община В. Търново. Това отчете кметът Даниел Панов за втория си управленски мандат. Близо 78 млн. лв. са инвестирани в града по линия на европейските програми. Над 45 млн. лв. са привлечени от други финансови механизми, посочи още градоначалникът. Сред добрите примери за усвоените европейски средства са изграждането на Регионалната система за управление на битови отпадъци, обновяването на инфраструктурата в Стария град и кв. “Чолаковци”, рехабилитацията на Западната индустриална зона, обновяването на училища и детски градини и др.
“За мен В. Търново е кауза и желанията на жителите на Великотърновска община винаги са били водещи при реализацията на нови проекти както в старата столица, така и в по-малките населени места. В първия ми мандат се говореше за дупки, за лоши улици, за “запушени” квартали, за лоша образователна инфраструктура, паркова среда и детски площадки. Смятам, че всичко това с много труд и постоянство успяхме да го свършим. Всички паркове са ремонтирани, обновена е почти цялата образователна инфраструктура. За последните 4 г. във В. Търново има промяна, и то положителна”, каза още Панов. Той посочи, че само по ОП “Региони в растеж” са вложени 43 млн. лв., с които са ремонтирани 38 улици в старата част. 8,6 млн. лв. са отделени за образователната инфраструктура, а около 7,5 млн. лв. са инвестициите в социални проекти. Предстои реализацията на още един голям проект за Интегриран градски транспорт, по който вече е подписан договор за близо 12 млн. лв. Сред мащабните проекти е и изграждането на Експозиционен център с конферентна зала с 1500 места на територията на Старото военно училище, чието строителство ще започне догодина.
Със средства, отпуснати от държавата, беше направен ремонт на третокласната пътна мрежа, както и на ул. “Магистрална” и Дъговия мост, посочи още Панов. Финансиране беше осигурено и за новата пътна връзка към кв. “Бузлуджа”, улиците в кв. “Картала” и “Зона В” и др.
Градоначалникът не подмина и проблемите с паркирането в града, като уточни, че се търси решение за изграждането на безплатни паркинги в кв. “Колю Фичето”, където след обследване е установено, че има възможност за обособяването на 220 паркоместа. Подобно планиране е направено и в кв. “Бузлуджа”. По думите му в Старото военно училище също трябва да има безплатен паркинг. Относно изграждането на платени паркинги посочи, че в Общината миналата седмица са внесени два частни инвестиционни проекта, единият от които е за многоетажен паркинг. “Няма град, който да няма проблеми с паркирането. Но тук мога смело да заявя, че една промяна, за да се случи и да бъде успешна, са необходими много усилия, много работа и труд”, каза още Панов. Той припомни, че за последните 8 г. общинският бюджет се е увеличил двойно и за 2019 г. старата столица разполага е близо 100 млн. лв. Приоритет през следващия мандат отново ще е подобряването на туристическата инфраструктура, тъй като това е един от основните приходи в града, формиращ близо 50 % от БВП в региона.
“Най-важното, с което тръгвам към трети мандат, е, че моят екип работи, променя В. Търново към по-добро място за живеене и отглеждане на нашите деца. И проектите, които предстои да се реализират, ще променят още повече визията на историческата и духовна столица на България. Най-важното е, че създаваме условия за всички тези, които предпочитат да живеят във В. Търново или да се върнат тук от други страни. Това е моята кауза – В. Търново, и това ме мотивира да продължа напред към трети мандат”, каза още Даниел Панов.
Весела БАИЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново