Над 110 машини продължават да чистят в областта

Публикувано на вт, 28 Ное. 2023
581 четения

Над 110 машини и три роторни снегорина продължават да почистват пътните трасета във Великотърновска област. Въпреки, че пътните настилки са почистени, техниката уширява платната, прави отбивки и аварийни площадки.
Пътищата и в десетте общини в областта са проходими при зимни условия, увери областният управител Ивайло Здравков. Все още има населени места без електричество. В община В. Търново без ток са 4-5 села, в община Стражица са 6 населени места, в община Сухиндол – 3-4, а в Еленския Балкан около 4-5 села. От електроразпределителното дружество са дали уверение, че до края на деня – 28 ноември, всички аварии ще бъдат отстранени.
Без вода са стражишките села Лозен и Водно заради неработещи помпи. Решен е проблемът, заплащващ да остави част от селата в община Елена без вода. В община Сухиндол заради усложнената обстановка е обявено частично бедствено положение, посочи областният управител. Той уточни, че сформираният заради снежното бедствие Кризисен щаб вече е ситуационен и всички институции през цялото време продължават да работят в пълен синхрон.
„Проходът на Републиката беше проходим през цялото време при зимни условия. Съвсем за кратко, докато се почистваше билото, беше затворен, след което въпреки обилния снеговалеж 24 часа се изчистваха падналите клони, дървета, снега и навяванията. Основният проблем по отношение на пътните артерии и затварянето им са лошо оборудваните моторни превозни средства, основно тежкотоварните“, каза още Ивайло Здравков. В справяне с кризисната ситуация са участвали екипи на пожарната, кметовете, Областното пътно управление, фирмите, които имат договори с общините, горските стопанства и НВУ. Участие взимат и част от лицата, настанени в затворническото общежитие във В. Търново.
Директорът на Областното пътно управление в старата столица инж. Венцислав Ангелов заяви, че са предприети допълнителни мерки за осигуряване на нормална проходимост.
„Гъвкавите колчета, които са по средата на пътните артерии създадоха затруднения при почистването на снега. Моите опасения, които се потвърдиха е, че дори след почистване на пътното платно този снежен вал, който остава при самите стълбчета при положителните температури започва да се топи и водата се стича попътното платно. Тя се стича в диагонал и се получават заледявания върху асфалтовата настилка. Поради това съм изискал от пътноподдържащата фирма интервалите на опесъчаване да са по-чести и с повече сол“, заяви инж. Венцислав Ангелов. Той уточни, че към момента няма затворени пътища и всички са проходими при зимни условия с изключение на път III-504 от Стефан Стамболово към Обединение, където са се образували преспи с височина 4-5 метра. На място са изпратени тежка техника, два песакара и роторен снегорин, за да пробият огромните преспи на билото.
„Основен проблем се оказаха неподготвените автомобили, най-вече тежкотоварните. Относно затварянето на Прохода на Републиката мисля, че се справихме много добре и в кратък период освободихме една от лентите за движение, за да премине снегопочистващата техника“, каза още инж. Ангелов.
„Трафикът в Прохода на Републиката е изключително голям. Там имаме КПП, което е във връзка с миграционния натиск. Колегите спират и проверяват автомобили, но няма как да спрат всяко превозно средства, защото ще се получат задръствания. Законът за движение по пътищата изисква гумите на автомобилите да имат грайфер 4 мм. Част от тежкотоварнтие автомобили имат такъв грайфер, но гумите не са подходящи при зимни условия. Там ние сме безсилни и не можем да вземем отношение“, заяви ст. комисар Димитър Машов.
По време на снежното бедствие спасителните екипи са се сблъскали с десетки тежки ситуации. От 4-5-метровите преспи край Патреш са извадени 12 автомобила, а хората са спасени като сред тях е имало дете с аутизъм.
От кризисния щаб заявиха, че има аварирала снегопочистваща техника. Част от излезлите от строя машини вече са поправени, а други се ремонтират, за да участват отново при нужда в почистването на пътищата в областта, каза още инж. Венцислав Ангелов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново