На Коледен бал събират средства за творчески център на Ксилифор

Публикувано на ср, 27 Ное. 2019
351 четения

Средства за изграждането на творчески център в парк “Ксилифор” ще събират на Коледен благотворителен бал, организиран от Туристическо дружество “Трапезица-1902”. Това е първото събитие от поредицата инициативи, свързани с реализирането на проекта, които ще продължат в следващите 3 г.
По предварителни прогнози за творческия център са необходими около 250 000 лв. Със средствата ще бъде направена реконструкция и модернизация на съществуващата странноприемница. Тя ще бъде превърната в Къща за изкуство, култура и занаяти, а в нея ще има културен център с подходящи зали за презентации, обучения и изложбена площ. Към обекта ще бъдат обособени и три демонстрационни зали за практикуване на занаяти като туристическа атракция най-вече за деца и ученици, както и за семеен туризъм, уточни секретарят на дружеството Георги Димитров. Предвижда се реконструкция и на прилежащото пространство с изграждане на открита сцена на талантите. Димитров уточни, че ще разчитат много на дарения и помощ с материали от местните фирми, а за ремонтните дейности ще бъде вложен доброволен труд. На първо време целта е да се ремонтира покривът, което е една от най-скъпите дейности по проекта.
Сред приоритетите на “Трапезица-1902” е поддържането на Ксилифор. Преди години беше възстановена и развита инициативата за провеждане на коледен благотворителен бал, поставена от основателите на дружеството в началото на миналия век, когато със събраните средства е построена първата туристическа хижа в България на хълма Царевец. Благодарение на бала вече са реализирани редица дейности. Сред тях са осигуряване на стипендии за изявени спортисти, създаване на Музей на туризма и туристическите спортове във В. Търново, обновяване на туристически маршрути, изграждане на алеи, заслони и оборудване на кътове за отдих и др. Със средствата от миналогодишния бал беше изграден нов кът за отдих “Простор”, който беше открит през октомври.
Тази година Коледният бал ще се проведе на 12 декември от 19,00 ч. в ресторант “Момина крепост”. Всеки, който иска да подкрепи инициативата за създаване на творческия център, може да го направи и с дарение на разкритата сметка: ТД “Трапезица – 1902” с IBAN: BG35 UNCR 9660 1093 6537 10 BIC: UNCRBGSF; УниКредит Булбанк – гр. Велико Търново
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново